Din cuprinsul articolului
Fertilizarea in vitro (FIV) crește șansele unei femei de a rămâne însărcinată. După cum se știe, odată cu vârsta, șansele unei femei de a rămâne însărcinată scad. Medici specialiști recomandă femeilor planificarea sarcinii înainte de vârsta de 35 de ani, deoarece atunci șansele de a concepe sunt mai mari.
Succesul procedurii de fertilizare in vitro (FIV)
Sarcina obținută prin FIV este rezultatul interacțiunii optime dintre cuplu și specialiștii medicali. Deși un cuplu respectă întocmai instrucțiunile medicilor la o clinică de încredere, totuși asta nu garantează conceperea și nașterea unui copil după prima procedură FIV.
Succesul FIV depinde de mai mulți factori, cum ar fi:
- Vârsta femeii – odată cu înaintarea în vârstă calitatea și cantitatea rezervei ovariene scade
- Cauzele infertilității în cuplu
- Calitatea slabă a spermei viitorului tată
- Stilul de viață nesănătos
- Încercări anterioare nereușite de FIV.
Endometrioza, hiperplazia endometrială și polipii pot împiedica apariția sarcinii FIV. Toate aceste probleme pot fi gestionate prin terapii hormonale și operații chirurgicale.
Dacă spermatograma este slabă, sarcina poate fi impiedicată de lipsa spermei mature și viabile. În astfel de cazuri se recomandă procedura combinată FIV cu ICSI.
Fumatul și alimentația dezechilibrată pot afecta sănătatea reproductivă, iar stresul și lipsa somnului au de asemenea un impact rău asupra fertilității. Când se planifică FIV, medicii recomandă un stil de viață mai sănătos, respectarea unei diete, evitarea sedentarismului și a factorilor care pot cauza deficit de vitamine, boli, obezitate.
Șansele de sarcină prin FIV la femeile cu vârsta cuprinsă între 30-35 de ani sunt mai mari, decât la femeile cu vârstă reproductivă mai înaintată.
Fertilizarea in vitro și factorii care influențează prețul tratamentelor
Costul FIV poate fi influențat de foarte mulți factori. În primul rând FIV presupune realizarea unor proceduri și implicarea mai multor angajați ai clinicii în realizarea fiecărei etape a procesului, de aceea prețul unei fertilizări in vitro în ziua de azi este destul de mare.
Procesele de embriologie necesită niște costuri substanțiale. Munca este complexă, embriologii utilizează medii speciale în care depozitează ovulele și spermatozoizii și în desfășurarea programului FIV se folosesc materiale scumpe și echipamente de ultimă generație. Desigur, există multe aspecte ale procedurii FIV, care trebuie luate în calcul și care necesită și investiții financiare mari.
Pentru realizarea unui program FIV, la clinica respectivă este nevoie de o echipă numeroasă de specialiști, cum ar fi: medici ginecologi, embriologi, anesteziști, asistenți de laborator, etc.
Costul fertilizării in vitro este influențat și de tipul de teste și diagnostice care se fac de un cuplu. Toate controalele și consultațiile medicale costă, indiferent dacă sunt endocrinologice, de nutriție și metabolism, etc. La femeie se fac ecografii (tiroidiană și la abdomen), analize, examinări la ginecolog, se verifică rezerva ovariană, pentru a afla ce probleme, afecțiuni sau boli pot afecta rezultatul sarcinii. În cazul bărbatului se fac consultații de infertilitate masculină, analize de sânge, analize de spermă, ecografie testiculară, ecografie peniană, control andrologie, control urologie, control de infertilitate masculină.
Prețul depinde și de tipul de stimulare folosit, el diferă dacă fertilizarea se realizează prin FIV clasic sau cu metoda ICSI.
Toate acestea ajută un cuplu să înțeleagă costurile fertilizării in vitro (FIV). Tratamentele variază de la o persoană la alta, la fel și abordările de tratament. De exemplu, în stimularea ovariană, o persoană va lua medicamente injectabile, iar această fază durează de obicei 14 zile, când se fac vizite frecvente la clinică. Costul procedurii este stabilit, însă costurile medicamentelor pot fi separate de taxa de bază FIV. Medicii stabilesc protocoale personalizate de medicație la FIV pentru fiecare persoană, ori cuplu. Asta înseamnă că ele au costuri diferite care depind de tipul și durata lor, dar și doza recomandată.
În general, procesul FIV urmează o serie de etape distincte, care sunt asociate cu diferite costuri.
Unele cupluri necesită chiar mai multe proceduri de FIV, în total două până la trei cicluri de FIV. Prin urmare, aceste cupluri pot cheltui și mai mult pe toate aceste tratamente. Pentru a afla mai multe aspecte este bine de consultat un specialist în fertilitate, la o clinică medicală care realizează FIV.