Din cuprinsul articolului
Fitoestrogenii, esențiali pentru sănătatea femeii. Îi găsim în anumite alimente și băuturi. Iată cât de benefici sunt și din ce alimente îi putem lua.
Compus natural pe care îl regăsim într-o serie de plante, precum și în alimentele pe bază de plante, fitoestrogenul este esențial pentru sănătatea femeii.
În urma consumului, fitoestrogenii au același impact asupra organismului ca și estrogenul produs de acesta, motiv pentru care este recomandat după intrarea la menopauză.
”Sunt preparate, alimente care conțin fitoestrogeni și care nu au un impact asupra cancerului de sân. Multe paciente nu iau substituție hormonală pentru că le este frică de un risc mai mare de cancer de sân”, a explicat dr. Corina Gică, medic specialist obstretică-ginecologie, la Antena 3.
Cum ne ajută fitoestrogenii
Fitoestrogenii au o structură chimică foarte apropiată de cea a estrogenului din organism, iar atunci când aceștia pătrund în organism, receptorii îi tratează ca și cum ar fi estrogeni.
Pot fi benefici pentru femeile care doresc să își reechilibreze hormonii pe măsură ce se apropie de menopauză, iar secreția acestora este mai redusă.
De altfel, în perioada de premenopauză până la instalarea menopauzei, nivelurile hormonale din corp vor fluctua, fapt care vine cu o serie de simptome, cele mai multe dând o notă de disconfort fizic și emoțional:
– bufeuri;
– sâni sensibili;
– apetit sexual scăzut;
– oboseală;
– cicluri neregulate;
– schimbări de dispoziție.
Astfel, pentru depășirea acestor simptome, o parte dintre femei apelează la terapia de substituire hormonală. În acest context, fitoestrogenii oferă o alternativă naturală șa estrogenul sintetic utilizat de cele mai multe ori în terapiile de substituire hormonală.
Printre beneficiile fitoestrogenilor se numără:
– reducerea bufeurilor. Un studiu din 2014 a arătat că fitoestrogenii reduc frecvența bufeurilor la femeile aflate la menopauză fără efecte secundare;
– previn osteoporoza. Deficitul de estrogen de după menopauză poate afecta sănătatea oaselor și provoca o serie de probleme, printre care și osteoporoza.
Terapia de substituție hormonală poate îmbunătăți sănătatea oaselor, dar vine ”la pachet” cu efecte secundare, astfel că alternativa cu fitoestrogeni este extrem de benefică;
– ajută în problemele menstruale. Atunci când nivelul de estrogen al unei femei scade, poate afecta starea de spirit și nivelul de energie. Astfel, în perioada ciclului, multe femei optează pentru o alimentație bogată în fitoestrogeni.
– tratează acneea;
– îmbunătățesc sănătatea inimii;
– luptă împotriva cancerului de sân. Au existat unele afirmații conform cărora fitoestrogenii sunt benefici pentru combaterea cancerelor hormonale, cum ar fi cancerul de sân.
Potrivit Medical News Today, consumul de alimente din soia a reduce riscul de deces și de recidivă la femeile cu cancer de sân.
În ce alimente se găsesc fitoestrogenii
Soia este foarte bogată în fitoestrogeni, aceștia găsindu-se și într-o multitudine de fructe, legume și oleaginoase, dar și băuturi:
Fructe:
– mere;
– morcovi;
– rodii;
– căpșune;
– merișoare;
– struguri.
Legume:
– linte;
– germeni de lucernă;
– fasole mung;
– germeni.
Nuci și semințe:
– in;
– semințe de floarea-soarelui;
– semințe de susan;
– migdale;
– nuci.
Soia și produse din soia:
– boabe de soia;
– tofu;
– tempeh;
– supa și pasta miso.
Ierburi:
– trifoi roșu;
– rădăcină de lemn dulce;
– hamei.
Băuturi:
– cafea;
– bere;
– vin roșu;
– ulei de măsline;
– ulei de iasomie.
Cereale:
– ovăz;
– orz;
– germeni de grâu.