Categories: Ştiri sănătate

Fisuri în sistemul medical al UE. Lecţia dată de pandemia de COVID-19

Experţii consideră că Uniunea Europeană a fost oarecum luată prin surprindere de criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, însă cele două agenții ale UE din domeniul medical au reușit până la urmă să se mobilizeze și să gestioneze bine situația.

Semnal de alarmă – raportul Curţii de Conturi Europene

Dar pandemia a scos la iveală și fisurile din sistem, pe care UE a încercat să le remedieze printr-o serie de măsuri recente. Putem deci considera că UE este pe deplin pregătită să facă față urgențelor majore de sănătate publică? Un raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană ne arată că este încă prematur să spunem că da.

În prima linie în lupta împotriva pandemiei au fost cele două agenții ale UE din domeniul medical: Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Auditorii au observat însă că ECDC a subestimat inițial gravitatea situației, considerând puțin probabilă introducerea virusului în UE. Abia pe 12 martie 2020, la trei zile după ce Italia a instaurat măsuri la nivel național de limitare a mișcării persoanelor, centrul a admis că era necesară o „acțiune specifică imediată”.

Agențiile UE din domeniul medical, copleșite de forţa răspândidii COVID-19

„La fel ca multe alte instituții, agențiile UE din domeniul medical au fost copleșite de forța și de viteza cu care s-a răspândit boala COVID-19”, a declarat domnul João Leão, membrul Curții responsabil de acest audit. „Patru ani mai târziu, pentru ca istoria să nu se mai repete, trebuie să aplicăm eficient la nivelul UE lecțiile învățate.”

ECDC începuse într-adevăr să colecteze date privind pandemia, dar această sarcină a fost îngreunată de faptul că numărul de infecții declarate depindea în mare măsură de diferitele strategii de testare ale statelor membre. Situația a fost similară și în ceea ce privește măsura în care decesele au fost considerate a fi fost cauzate de COVID-19.

Cum s-ar fi putut evita astfel de situații? Potrivit auditorilor UE, s-ar fi putut recurge mai des la tehnici mai fiabile, de exemplu la analiza concentrațiilor de virus din apele uzate. Mai mult, evaluările riscurilor, orientările și informațiile destinate publicului au fost puse la dispoziție de ECDC prea târziu (de exemplu, orientările privind măștile de protecție și depistarea contacților au fost publicate abia în aprilie-mai 2020, spre sfârșitul primului val).

În plus, mai precizează auditorii, mai multe țări nu au ținut cont de recomandările ECDC, lucru demonstrat de menținerea restricțiilor de călătorie, pe care centrul nu le considera ca fiind o modalitate eficientă de reducere a transmiterii, se precizează într-un comunicat al Curţii de Conturi Europene.

EMA nu a reușit să promoveze desfășurarea de studii clinice în UE

În schimb, EMA s-a adaptat rapid la situație, remarcă auditorii. În primele etape ale pandemiei, agenția a contactat proactiv potențialii dezvoltatori de vaccinuri și de tratamente și a luat o serie de alte măsuri pentru a le accelera autorizarea.

Auditorii au mai aflat și că EMA a contribuit la combaterea deficitelor de produse medicale în timpul pandemiei. Singura problemă cu adevărat a fost că EMA nu a reușit să promoveze desfășurarea de studii clinice în UE.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Bazându-se pe învățămintele desprinse în primele etape ale pandemiei, Comisia Europeană a adoptat o serie de decizii și de planuri.

Mandatul ECDC și cel al EMA au fost clarificate și consolidate, în timp ce propunerile de revizuire a legislației farmaceutice a UE urmăresc să accelereze procesele de autorizare a medicamentelor noi. Aceste măsuri acoperă într-adevăr unele dintre lacunele care afectează capacitatea UE de a răspunde la urgențele sanitare.

HERA, un nou organism european pentru situaţii sanitare de urgenţă

Efectul secundar a fost însă că a rezultat un cadru organizațional mai complex, avertizează auditorii. HERA, Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară, a fost creată în 2021 pentru a supraveghea dezvoltarea, producția și distribuția de medicamente, vaccinuri și alte produse în caz de urgență, doar că unele dintre responsabilitățile și competențele HERA se suprapun cu cele ale ECDC. Auditorii recomandă, așadar, o cooperare strânsă pentru a nu se duplica eforturile în mod inutil.

Recent Posts

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

43 de minute ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

o oră ago

Ritualul paharului cu apă elimină energia negativă din casa ta și atrage abundența

Ritualul paharului cu apă este una dintre cele mai simple și eficiente metode pentru a…

2 ore ago

O nouă variantă Covid se răspândește rapid în Europa. Cum se manifestă

Oamenii de știință au emis un avertisment cu privire la o nouă variantă de Covid,…

2 ore ago

Tratamentul anti-cancer secret pe care l-ar fi urmat Kate Middleton. ”Nu a fost chimioterapie”

Recent, Kate Middleton a surprins lumea cu un videoclip emoționant în care apărea alături de…

3 ore ago

De ce apar stările de anxietate și melancolie toamna

Melancolie și anxietate din cauza venirii toamnei. Pe măsură ce zilele devin mai scurte și…

3 ore ago

Citeste si: