Sari la conținut

Fiicele din familii monoparentale au mai multe șanse de a fi obeze. STUDIU

Obezitatea
Sursă foto: Pixabay
Fiicele din case monoparentale au mai multe șanse de a fi obeze.

Fiicele cu părinți singuri, risc dublu să devină obeze. Potrivit unui studiu, fetele crescute în gospodării monoparentale au mai multe șanse de a fi obeze.

Cercetătorii din Australia au efectuat un studiu care analizează diferitele cauze ale obezității în rândul copiilor.

Echipa de oameni de știință a analizat datele din două sondaje Queensland Health, realizate în 2009 și 2011. La sondaje au răspuns părinții care au răspuns la întrebări despre situația lor socio-economică, precum și despre înălțimea, greutatea și obiceiurile copiilor lor. În total, au fost compilate informații pentru peste 3.500 de copii.

Potrivit datelor lor, 9% dintre cei eșantionați între 5 și 17 ani erau obezi, comparativ cu 7% la nivel național.

Fiicele din familii monoparentale au mai multe șanse de a fi obeze. STUDIU

Se pare că, în special, copiii mai mici au avut o problemă mai mare cu greutatea, deoarece 12% dintre băieți și 11% dintre fete cu vârsta cuprinsă între cinci și 11 ani erau obezi. Copiii mai mari, cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, au avut o rată de obezitate de șapte procente la băieți și de patru procente la fete.

Cercetătorii au descoperit mai mulți factori asociați cu obezitatea, inclusiv:

  • locuința într-o zonă defavorizată,
  • a fi copilul unui părinte singur, șomer sau mai puțin educat,
  • a mânca fast-food de două ori pe săptămână,
  • a nu face sport,
  • a se uita la televizor două ore pe zi.

„Fetele cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani ai căror părinți nu aveau studii universitare erau semnificativ mai predispuse să fie obeze decât cele ai căror părinți erau”, spune coautorul studiului și profesorul Peter O’Rourke într-o declarație, potrivit Daily Mail

„Aceste fete aveau, de asemenea, șanse de trei ori mai mari de a fi obeze dacă provin dintr-o gospodărie monoparentală și de peste două ori mai multe șanse de a fi obeze dacă nu participau în mod regulat la sporturi organizate”.

În comparație, băieții din aceeași grupă de vârstă erau mai predispuși să fie obezi dacă mâncau fast food și aveau părinți mai puțin educați. Cercetătorii nu au o teorie asupra discrepanței.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel