Din cuprinsul articolului
Fiecare segment de vârstă este guvernat de o planetă.V-ati intrebat vreodata de ce varsta de 7 ani incheie un ciclu evolutiv in viata copilului? De ce se numesc primii ani – cei sapte ani de acasa?
Pana la aceasta varsta, copilul primeste protectia si influenta LUNII, astrul sanatatii, in sensul ca, pe parcursul acestor ani, copilul isi dezvolta componenta fizica a fiintei, trebuintele sale primare, in cadrul unui program de viata controlat de parinti: alimentatie, odihna, activitate de divertisment.
CEI 7 ANI DE ACASA – sub influenta LUNII
Sub influenta Lunii, copilul este supus mereu transformarilor, agitatiei, imaginatiei, tocmai de aceea singura sa preocupare in aceasta perioada este acumularea de energie prin hrana si somn si utilizarea ei prin joaca. Faptul ca Luna este astrul care impune si cele mai dese schimbari, primii 7 ani din viata copilului sunt si cei mai capriciosi, cand parintii se confrunta cu cele mai grele probleme legate de cresterea copilului lor: nopti nedormite, alimentatie deficitara sau excesiva, agitatie greu de controlat, formarea imaginatiei si a primelor semne de personalitate.
Pana la 7 ani, fiti cu ochii pe alimentatie si programul de viata. Accentul trebuie pus pe ceea ce natura ofera cu generozitate, si nu luat cu forta.
PANA LA BULETIN conduce MERCUR
De la 7 la 14 ani, copilul se afla sub protectia lui MERCUR, planeta comunicarii, a ratiunii si a proceselor intelectuale in formare., cea care il ajuta pe copil sa-si procure elementele necesare componentei intelectuale ale personalitatii sale.
Principala directie in aceasta perioada este cunoasterea, acumularea si schimbul de informatii. Nimic nu ar trebui interzis copilului la aceasta varsta. El trebuie sa afle, sa experimenteze, sa incerce, sa descopere totul.
Acel sever „Nu-i voie!” al parintelui agasat nu face altceva decat sa-i reteze dorinta de cercetare a lumii pe care incepe sa o inteleaga. Este varsta celor mai buclucase experimente, de la plecarea de unul singur spre Polul Nord, pana la curentarea cu doua fire bagate in priza. Copilul trebuie lasat sa incerce orice, sub supraveghere, si nu oprit de parinte.
Sub influenta lui Mercur, copilul isi mareste interesul pentru lumea din jur, nu numai senzorial – ca pana la 7 ani – ci si intelectual, prin interrmediul invatarii. Care poate fi cel mai adecvat instrument de invatare in aceasta perioada? Propria experienta!
Poate tocmai de aceea varsta de 14 ani este aleasa ca fiind pragul copilului de la frageda pruncie la copilaria „matura”, cand este recunoscut ca cetatean, prin primirea buletinului, fiind, pentru prima oara in destinul sau, proprietarul unei constiinte de sine si a unui bagaj de cunostinte care-l aseaza in rand cu lumea.
Pana la 14 ani, sprijiniti-l si starniti-i curiozitatea. Nimic nu trebuie interzis, dar nici obligat. Trebuie doar ghidat usor din umbra.
PANA LA MAJORATUL OFICIAL copilul iubeste supravegheat de VENUS
Dupa 14 ani, copilul intra sub controlul planetei afectivitatii, VENUS, varsta la care face cunostinta cu lumea din jur nu prin joc sau prin experimente, ci prin senzatii, sentimente, sensibilitati.
Accentul cade pe cunoasterea afectiva a lumii din jur. Sub supravegherea lui Venus, copilul este interesat de ceea ce simte si ceea ce-i provoaca placere: hobby-uri, arta, frumos, muzica, natura, dragoste, relatii, sex, lasand celelalte preocupari descoperite in varstele anterioare pe un plan secund.
In aceasta perioada, copilul nu mai trebuie impins spre ceea ce facea altadata.
Studiul e doar o datorie pe care si-o indeplineste singur, cu mai mult sau mai putin discernamant. Nu studiul e principala directie a tanarului, ci pasiunile sale, dorintele si visele, care-i pot schita viitorul.
Acum tanarul trebuie nu numai lasat, ci chiar stimulat sa asculte muzica, sa citeasca, sa scrie, sa deseneze, sa iasa in oras, sa-si cultive talentele si sa puna bazele relatiilor interumane, aceasta etapa fiind rampa de lansare a formarii sale ca viitor individ ce-si va imparti foarte curand destinul alaturi de o pereche.
Tanarul incepe sa-si puna intrebari privind rostul sau pe lume, cautand o directie care sa-l evidentieze pe langa ceilalti.
Pana la majorat, intelegeti-i sufletul si spuneti-i ceea ce vrea sa stie sau ceea ce-l framanta. Ii interziceti sa stea prea mult cu amicii? Il opriti in „a-si pierde timpul” exersandu-si talentele artistice? Atunci nimic nu va merge bine!
Soarele se apropie amenintator de varsta maturizarii sale depline. Pot aparea conflicte si crize, de vreme ce doua personalitati – una formata: cea a parintelui, si alta in formare: cea a copilului – vor interactiona, de cele mai multe ori nearmonios. Va fi momentul cand copilul de altadata va descoperi nu neaparat calea pe care trebuie sa o apuce de unul singur, ci mai degraba greselile parintelui savarsite pana la formarea sa ca individ si va incerca sa le corecteze de unul singur.
MATURITATEA VINE ODATA CU SOARELE
La 21 de ani, cand se presupune ca toate aceste trei componente ale personalitatii sale si-au definitivat in mod concret alcatuirea, individul intra sub jurisdictia celei mai puternice planete din zodiac, SOARELE, cand personalitatea individului incepe sa „straluceasca” in cel mai pur sens al cuvantului, cand se presupune ca tanarul a atins varful formarii sale. De aceea se spune ca adevaratul majorat are loc la 21 de ani: acesta e momentul cand tanarul porneste singur, cu Soarele, cel datator de energie, deasupra capului, fiind supus formarii sale in continuare, depasind dimensiunile fizice, intelectuale si afective insusite pana acum.
Priviti-va copilul (sau daca sunteti inca in limitele acestor varste, priviti-va… parintii) si descoperiti greseala.
De aici provin si varstele la care se considera ca se incheie ciclurile de 7 ani din viata individului: cei 7 ani de acasa – sunt cei patronati de Luna, care se ocupa de educatia primara a omului (hrana, sanatate, crestere), la 14 ani se primeste buletinul, pentru ca omul primeste o identitate dupa ce intra sub patronajul lui Mercur, la 21 de ani (in majoritatea tarilor) – individul intra sub influenta Soarelui, deci este considerat majoratul, cand individualitatea sa este total conturata, pregatit sa se manifeste singur in societate.
Adeseori, in aceste momente cheie ale devenirii sale, dialogul cu parintele are de suferit… De ce? Pentru ca interesele parintelui in formarea copilului sau sunt de multe ori in discordanta cu… astrele!