Sari la conținut

Avertizarea medicului: Ficatul doare foarte rar. În caz de tumori explozive

ficatul
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Cazuri de hepatita

Din cuprinsul articolului

Ficatul doare rar și atunci anunță boli serioase, atrag atenția medicii. În rest, multe persoane au tendința să confunde disconfortul dat de problemele digestive cu o boală de ficat. 

”Adeseori se doreşte efectuarea unor analize şi investigaţii pentru ficat, persoanele în cauză susţinând că „le doare ficatul“. Atenţie, însă: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când există o distensie rapidă a capsulei hepatice – hematoame subcapsulare sau tumori explozive – situaţii mai rar întâlnite,” a explicat dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, pentru ziaruldeiasi. 

Ficatul doare?

Medicul infecționist a mai precizat că ceea ce doare şi disconfortul apărut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boală digestivă – o colită de exemplu. Sau, frecvent în cazul femeilor, poate fi vorba de o colică biliară. Simptomele apar mai ales după prânzuri mai copioase, mai grase.

”Mai mult, pot apărea şi migrenele biliare – cefalee (durere de cap), stare de greaţă, uneori cu vertij. Senzaţia de durere şi plenitudine pe care pacientul o „percepe“ ca şi „durere în zona ficatului“ este dată de fapt de bilă. Medicul de familie este cel care îndrumă pacientul, îi recomandă analizele, investigaţiile necesare sau îl trimite la specialist,”  a completat dr. Manciuc.

Dacă vrei să afli care e starea ficatului, medicul infecționist recomandă verificarea transaminazei glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanină (ALAT).

”În ultima perioadă în limbajul medical şi ca şi prescurtare internaţională, este corect să se folosească ALAT în loc de TGP. Rezultatele acestei analize pot semnala dacă este în suferinţă celula hepatică – hepatocitul – „celula de aur a ficatului“. Bineînţeles, alături de ALAT funcţia ficatului în general poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei. Dar, atenţie: bilirubina poate să crească şi în alte afecţiuni,” subliniază dr. Carmen Manciuc.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel