Ficat gras non-alcoolic. Patologie tot mai des întâlnită la vârste mici. Medic: Este o boală a sărăciei

Ficat gras non-alcoolic. Profesioniștii din domeniul medical au lansat un avertisment cu privire la creșterea alarmantă a cazurilor de ficat gras non-alcoolic, care reprezintă o problemă medicală și de sănătate publică la nivel mondial.

Potrivit statisticilor, boala ficatului gras non-alcoolic este o epidemie ascunsă, neraportată, care afectează peste 115 milioane de persoane din întreaga lume, relatează Agerpres.

„Deoarece simptomele sunt adesea nespecifice, aceasta este adesea subdiagnosticată şi subraportată. Ficatul gras non-alcoolic şi NASH sunt factori de risc majori pentru afecţiuni concomitente: peste 70% dintre pacienţi suferă de obezitate, până la 75% au diabet de tip 2, iar între 20% şi 80% au hiperlipidemie. În prezent, 115 milioane de persoane din întreaga lume suferă de boala numită ficatul gras non-alcoolic şi se estimează că numărul lor va creşte progresiv până în 2030”, spune dr. Liliana Gheorghe.

Factorilor de risc – obezitatea, diabetul zaharat tip 2, dislipidemie

„Discutăm despre o afecţiune care rămâne nediagnosticată şi netrată, iar ce putem face noi, în calitate de medici dedicaţi, este să tragem un semnal de alarmă pentru ca populaţia să devină conştientă asupra factorilor de risc – obezitatea, diabetul zaharat tip 2, dislipidemie – şi evoluţiei acestei boli către complicaţii hepatice şi extrahepatice ameninţătoare de viaţă: ciroza, cancerul hepatic, boli cardiovasculare, boala renală cronică, cancere extradigestive”, afirmă prof. univ. dr. Liliana Gheorghe, şefa Clinicii de Gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni din Bucureşti.

Potrivit medicului, se poate evita apariţia acestor afecţiuni sau se poate ameliora starea de sănătate prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat, care să presupună mişcare fizică regulată, dietă echilibrată, evitarea alimentelor bogate în grăsimi sau zaharuri, menţinerea unei greutăţi corporale normale.

„Ficatul gras non-alcoolic este o afecţiune complexă, progresivă şi multisistemică, o povară medicală şi de sănătate publică la nivel global. Se estimează că una din trei sau patru persoane este afectată fie de ficat gras simplu, fie de steatohepatită sau ciroză. Incidenţa ficatului gras non-alcoolic creşte cu aproximativ unu la sută pe an, în paralel cu pandemia obezităţii şi diabetului zaharat, iar modelele de prognoză epidemiologică estimează o dublare a mortalităţii prin boala cronică hepatică cauzată de ficat gras non-alcoolic până în 2030”, a spus Liliana Gheorghe.

Aceasta a atras atenţia că patologia ficatului gras non-alcoolic este tot mai des întâlnită la vârste mici, cum ar fi în cazul copiilor.

„Un semnal îngrijorător este creşterea cazurilor de ficat gras non-alcoolic la tineri, copii şi adolescenţi. În contextul creşterii supraponderalităţii şi obezităţii la această categorie, unu din cinci tineri sub 25 de ani are steatoză sau steatohepatită non-alcoolică. În momentul actual, ficatul gras non-alcoolic este cea mai frecventă afecţiune hepatică şi are o contribuţie substanţială la creşterea incidenţei cirozei, cancerului hepatic şi indicaţiei de transplant hepatic”, a precizat prof.univ.dr. Liliana Gheorghe, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Zilei internaţionale de acţiune împotriva steatozei hepatice.

Recent Posts

HOROSCOP. Te numeri printre ei? Cele 4 semne care în 2025 vor experimenta cele mai multe schimbări

Te numeri printre aceste zodii? Aceste patru semne vor experimenta cele mai multe schimbări în…

25 de minute ago

Adevărul despre operațiile estetice. Explică dr. Elena Marin, chirurgul care declară război operațiilor estetice

Adevărul despre operațiile estetice. Cum arată, de fapt, adevărata frumusețe astăzi, într-o lume a filtrelor?…

56 de minute ago

Este mare sărbătoare. Rostește cea mai puternică rugăciune: te scapă de rele, aduce bucurie, noroc şi sănătate!

Este mare sărbătoare. Ziua este a doua cea mai importantă sărbătoare de toamnă a Bisericii…

o oră ago

Zodii aflate sub protecția Sfinților Mihail și Gavril. Au parte de minuni pe 8 Noiembrie

În 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, se consideră că anumite semne…

2 ore ago

Pericolul ascuns al picăturilor de nas. Medic: „Pot duce la o afecțiune greu de tratat”

În condițiile în care aerul este din ce în ce mai încărcat cu alergeni, foarte…

2 ore ago

Cum să folosești merele pentru curățarea ficatului?

Corpul trebuie purificat la intervale regulate pentru a se bucura de sănătate, deoarece, la fel…

3 ore ago

Citeste si: