Din cuprinsul articolului
Remedii pentru ficat gras. Punctul cheie în tratarea bolii ficatului gras este regimul alimentare. Dacă eliminăm sau reducem consumul unor alimente, reducem presiunea pusă pe ficat și îi permitem regenerarea.
Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă a explicat ce tratamente sunt eficiente în cazul afecțiunilor hepatice.
”Cea mai frecventă cauză actuală de boală hepatică o reprezintă încărcarea grasă a ficatului, apărută din cauza alimentației în exces, alimentației incorecte, consumului excesiv de alcool și sedentarismului. În mod particular pentru acest tip de afectare hepatică, dar valabil în orice boală a ficatului, un punct cheie în tratament îl reprezintă regimul igieno-dietetic. Ceea ce presupune că prin alimentație să reducem presiunea pusă pe ficat și să îi permitem regenerarea,” a explicat dr. Elena Păcuraru.
Regim ficat gras
Cum procedam? Medicul internist recomandă umărotarele. Portii mai mici de mancare in cazul obezilor, reducerea/eliminarea dulciurilor rafinate, a grasimilor saturate sau procesate (grasimile trans), reducerea proteinelor animale la doua – trei portii pe saptamana (in rest, peste, oua si legume proteice), excluderea alcoolului.
Un aspect important il reprezinta reevaluarea tratamentelor cronice pentru alte afectiuni si inlocuirea medicamentelor cu toxicitate hepatica.
Potrivit medicului internist, fiind principalul organ responsabil pentru detoxifierea organismului, toate formele de afectare hepatica beneficiaza de ozonoterapie, o procedura terapeutica cu multiple functii:
• de detoxifiere (preluand din sarcina ficatului)
• in regenerare (in toate formele de hepatita),
• in normalizarea imunitatii (in hepatitele autoimune si cele cu virus B si C)
• efect antitumoral (in cancerul hepatic si metastazele hepatice).
”In concluzie, bolile hepatice pot evolua timp lung inaparent sau cu simptome nespecifice dar pot fi diagnosticate, de cele mai multe ori, cu usurinta, in cadrul unui control de rutina de Medicina interna care sa includa si ecografia abdominala (importanta consultului anual). Cat priveste tratamentul, stilul de viata este esential iar ozonoterapia, prin eficienta dovedita si lipsa de toxicitate, vine sa completeze terapiile alopate, relativ sarace in rezultate,” conchide dr. Păcuraru.