Fibromialgia, o afecţiune dificil de diagnosticat şi de tratat

Fibromialgia este o afeţiune medicală cronică, care se caracterizează prin durere difuză şi sensibilitate a muşchilor şi a ţesutului moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate şi tulburări de somn, slăbiciune şi o varietate de alte simptome.

Aceste probleme pot fi supărătoare şi pot întrerupe activitatea zilnică a persoanei afectate. Din fericire, acest sindrom nu afectează permanent muşchii, articulaţiile sau organele interne.
Simptomele

–         oboseală

–         probleme cu somnul

–         depresie sau anxietate

–         migrene

–         tulburări de memorie şi de concentrare

–         senzaţie de anestezie sau furnicături în mâini şi în alte segmente ale corpului

–         durerea din articulaţii şi muşchi poate fi supărătoare în special noaptea

Unul dintre aspectele unice ale fibromialgiei este prezenţa punctelor sensibile în anumite zone ale corpului. Când aceste puncte sunt apăsate, persoana afectată simte durere, pe când cineva sănătos simte doar presiunea.

Cine e predispus la fibromialgie

Femeile între 25 şi 60 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta afecţiunea. Medicii sunt de părere că femeile au un risc de 10 ori mai mare decât bărbaţii. Unii cercetătorii consideră că şi genetica joacă un rol important, însă nu au fost identificare gene specifice.

Cauzele

Nu se cunosc cauzele exacte ale fibromilagiei. Există teorii despre posibile cauze, dar nu există dovezi suficiente pentru a susţine niciuna din aceste ipoteze. Din cauză că fibromialgia este un sindrom cu o simptomatologie variată este dificilă cunoaşterea unei cauze specifice.
Ipoteze :
– fibromialgia este asociată cu celule nervoase foarte sensibile din măduva spinală şi creier. Sensibilitatea exagerată poate fi rezultatul modificărilor chimice din creier sau măduva spinală care controlează durerea. Ca rezultat al acestor modificări, persoana simte durerea mai repede şi prezintă durere difuză musculară.
– fibromialgia este legată de dezechilibrul chimic al creierului care duce la scăderea toleranţei la durere şi la un somn neliniştit şi oboseală în timpul zilei. De aici mai e un pas până la scăderea activităţii fizice, prin urmare muşchii devin şi mai sensibili, mai dureroşi şi mai uşor iritabili
– fibromialgia este cauzată de dezechilibrul hormonal al cortizolului şi al hormonului creşterii (hormonul somatotrop). Eliberarea acestor hormoni este controlată de glanda pituitară şi de hipotalamus. Dezechilibrele hormonale duc la oboseală, modificări de dispoziţie, tulburări de memorie şi toleranţă scăzută pentru durere şi alte simptome.

 

Diagnosticarea

 Fibromialgia este un sindrom dificil de diagnosticat şi nu există teste specifice care să confirme diagnosticul. Este diagnosticată adesea când se elimină din discuţie alte boli cu simptomatologie similară, prin examinările de laborator. Medicul curant va face, de asemenea, anamneza şi un examen obiectiv.
Criteriile cele mai utilizate pentru diagnosticarea fibromialgiei sunt:
– durere difuză prezentă pentru cel puţin 3 luni
– durere şi sensibilitate la presiunea în 11 sau mai multe din cele 18 puncte sensibile. Unele persoane pot avea mai puţin de 11 puncte sensibile dar rămân în observaţie cu fibromialgie
– prezenţa altor simptome tipice fibromialgiei ca inţepenirea, oboseala sau tulburările de somn. Acestea se pot agrava odată cu creşterea stressului, anxietăţii, efortului sau o dată cu modificările meteorologice.
Tratamentul

În prezent, nu există niciun tratament pentru fibromialgie. Tratamentul este concentrat pe abordarea durerii, oboselii, depresiei şi altor simptome specifice fibromialgiei, în speranţa de a întrerupe cercul vicios al toleranţei scăzute la durere şi a scăderii activităţii fizice.
Tratamentul poate include:
– medicamente de somn ca antidepresivele triciclice, antidepresivele inhibitoare selective de serotonină sau ciclobenzaprinul, un relaxant al musculaturii striate
– medicamente pentru scăderea durerii musculare şi articulare ca antidepresivele triciclice,  sau ciclobenzaprinul  
– fizioterapia pentru scăderea durerii musculare şi pentru creşterea energiei.
Tratamentul la domiciliu este, de asemenea, o etapă importanta în abordarea fibromialgiei. Eforturile pacientului de a face exerciţii fizice regulat, de a-şi îmbunătăţi somnul şi de a reduce stresul sunt la fel de importante pentru tratarea fibromialgiei ca orice tratament medicamentos prescris de medic.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

4 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

4 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

5 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

5 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

5 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

6 ore ago

Citeste si: