Sari la conținut

Fertilizarea in vitro, etape și proceduri. Când imposibilul devine posibil. Un cunoscut medic va oferi opinie medicală gratuită cuplurilor infertile

Fertilizarea în vitro (FIV) înseamnă crearea embrionului în afara corpului uman. Fertilizarea nu intervine cu nimic in complexul genetic al copilului, astfel că între fătul creat în vitro și fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării.

Spre deosebire de procedura mai simpla a inseminarii artificiale care are loc relativ natural, Fertilizarea în Vitro presupune combinarea ovulelor și a spermei în afara corpului, în cadrul unui laborator. Odată ce embrionul/embrionii se formează, aceștia sunt introduși în uter.

Când vine vorba de infertilitate, procedura poate fi o soluție pentru: endometrioza gravă, numar mic de spermatozoizi (oligospermie), rezervă ovariană redusă, probleme cu uterul sau cu trompele uterine (insuficiența ovariană prematură, fibroame uterine, lipsa trompelor uterine), probleme cu ovulația, probleme cu anticorpii care dauneaza spermei sau ovulelor, inabilitatea spermei de a penetra sau de a supraviețui în mucusul cervical, inversarea vasectomiei/ligaturarea trompelor, vârsta maternă avansată (peste 38 ani), probleme inexplicabile de fertilitate, 2-4 cicluri de stimulare ovariana cu inseminare intrauterină eșuate, boli genetice ereditare, păstrarea fertilitații după cancer sau alte afecțiuni.

Etapele procedurii de Fertilizare în Vitro:

Etapa 1 – stimularea superovulației – administrarea de medicamente pentru a îmbunătăti producția de ovule (maturarea lor, prevenirea ovulației premature, pregătirea mucoasei uterine). In mod normal, o femeie produce un ovul pe lună, iar medicamentele de fertilitate transmit ovarelor să producă mai multe ovule.

Etapa 2 – recoltarea ovulelor – intervenție chirurgicală minoră (în cabinetul medicului cu medicație analgezică) cu durata 30 minute -1 oră, denumită aspirație foliculară, pentru a îndepărta ovulele din corpul femeii.

Etapa 3 – fertilizarea ovocitelor – combinarea spermei de cea mai bună calitate donată în aceeași zi cu ovulele și are loc imediat după prelevare. Amestecul este apoi depozitat într-un mediu controlat, sperma fertilizand adesea ovulul în decurs de câteva ore.

Etapa 4- cultura embrionară -când ovulul fertilizat se divide devine un embrion (poate dura pana la 5 zile pentru ca embrionul să ajungă în stadiul de blastocist). Personalul de laborator va verifica embrionul în mod regulat pentru a se asigura că se dezvoltă corespunzator. În decurs de aproximativ 5 zile embrionul normal conține mai multe celule care se vor divide în mod activ.

Etapa 5- transferul embrionar – amplasarea embrionilor în uterul femeii la 3-5 zile dupa recoltarea ovulelor și fertilizare. Procedura are loc în cabinetul medical, nefiind necesară sedarea.

Aspecte pro Fertilizarea în Vitro:

  • Este cea mai veche procedură de tehnologie de reproducere asistată și nu au fost identificate probleme medicale asociate ei;
  • Nu cauzează cancer ca urmare a tratamentului de inducere a ovulației;
  • Modul în care se realizează se perfecționează constant (crioprezervarea a condus la rate de sarcină identice cu cele asociate embrionilor proaspeți);

Marți, 29 ianuarie 2019, Doctor Profesor Latif Celal Küpelioğlu, specialist în Fertilizare în Vitro al Spitalului Medical Park Bahcelievler din Istanbul, vine, în premieră, la București, pentru a oferi gratuit opinia sa medicală pentru cuplurile din România care nu au reuşit să aibă copii pe cale naturală.

Evenimentul de second opinion va avea loc la sediul din București, strada Călărași, nr 142, sector 3. Pentru programări vă rugăm să ne contactați la telefonul +40738.019.229 sau adresa de e-mail [email protected].

Dedicați furnizării de îngrijiri medicale personalizate adaptate nevoilor fiecărui pacient, Medproper vine în sprijinul pacienților români ce doresc să beneficieze de un tratament medical în străinătate la clinici recunoscute și acreditate la nivel internațional.

Atunci când încerci să ai un copil, iar natura se încăpățânează sa-ți îndeplinească visul, este momentul în care știința intervine si încearcă să facă ce știe ea cel mai bine: să transforme imposibilul în posibil. Unul din șase cupluri de români au probleme de infertilitate, iar dacă sarcina nu are loc timp de un an sau doi, sansele de a se realiza scad la 5% pentru fiecare lună. Totuși, cinci milioane de copii s-au născut până acum datorită fertilizării in vitro, făcând la fel de multe familii fericite și împlinite.

În ceea ce privește această procedură, Istanbul poate fi considerat capitala lumii, cu zeci de mii de astfel de fertilizări ce au loc în fiecare an în diferite clinici de-a lungul țării.

Turcia dispune de unul dintre cele mai avansate sisteme medicale, făcându-și un renume prin doctorii specialiști, dar și tehnologia de ultimă generație. O procedură de FIV poate costa chiar și de 5 ori mai puțin decat în SUA, prețurile fiind accesibile românilor în comparație cu Occidentul, dar păstrând aceeași calitate a serviciilor oferite.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel