Din cuprinsul articolului
Când și de ce aleg femeile criogenarea ovocitelor. Într-o eră în care cariera, dezvoltarea personală și contextul social influențează puternic decizia de a deveni părinte, tot mai multe femei aleg să-și păstreze șansa de a avea un copil la momentul potrivit pentru ele.
Criogenarea ovocitelor, cunoscută și ca „înghețarea ovulelor”, devine o opțiune viabilă și tot mai accesibilă. Pentru a înțelege pe deplin această procedură -de la indicații, eficiență, riscuri și costuri, până la aspectele etice și emoționale- am stat de vorbă cu dl. dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, specialist în reproducere umană asistată.
Cu o vastă experiență în domeniu, dr. Boleac ne oferă o privire clară și profesionistă asupra acestei soluții medicale care schimbă vieți.

5 motive pentru care femeile aleg criogenarea ovocitelor
Ce este criogenarea ovocitelor și în ce constă această procedură?
Crioprezervarea sau congelarea ovocitelor este o procedura prin care ovocitele unei femei sunt recoltate, congelate si stocate, echivaland cu pastrarea potentialului reproductiv al acelei femei.
Adica femeia respectiva poate amana obtinerea unei sarcini, dar in conditiile in care si-a pus deja la adapost fertilitatea.
Procedura are cateva etape clare:
- La inceput se efectueaza niste analize si investigatii: teste de sange si ecografie transvaginala pentru a aprecia rezerva ovariana, analize preoperatorii si preanestezice, teste pentru bolile infectioase;
- Daca toate rezultatele sunt in regula, la urmatorul ciclu menstrual se poate incepe administrarea medicatiei de stimulare ovariana, care este de obicei medicatie injectabila, timp de 10-12 zile; in acest interval, este monitorizat raspunsul ovarelor prin ecografii si analize de sange;
- Cand foliculii au ajuns la dimensiunea potrivita, se face injectia de declansare a ovulatiei;
- Dupa 35-36 de ore de la aceasta injectie are loc recoltarea ovocitelor prin punctie ovariana, care se efectueaza de regula sub anestezie generala intravenoasa;
- Ovocitele sunt apoi procesate in laborator; doar cele mature si sanatoase sunt congelate prin vitrificare, si apoi stocate in banca de ovocite.
Care sunt principalele motive pentru care o femeie ar alege să își criogeneze ovocitele?
- Daca vrea sa amane sarcina peste 30 de ani, pentru a-si consolida mai intai cariera si stabilitatea financiara;
- Daca nu are un partener stabil si a depasit varsta de 30 de ani;
- Daca urmeaza sa faca o interventie chirurgicala ce poate afecta ovarele (de exemplu indepartarea chirurgicala a unui chist ovarian);
- Daca a fost diagnosticata cu cancer si urmeaza sa faca radioterapie sau chimioterapie;
- Daca are o afectiune ce poate evolua spre insuficienta ovariana prematura (de exemplu endometrioza).
Criogenarea ovocitelor: riscuri asociate
Cum a evoluat tehnologia criogenării ovocitelor în ultimii ani? Există riscuri asociate cu această procedură?
Ovocitele reprezinta ultima categorie de celule reproductive pentru care criogenarea a intrat in arsenalul terapeutic de prevenire si tratament al infertilitatii, dupa embrioni si spermatozoizi.
Initial, rata de supravietuire a ovocitelor la decongelare era scazuta. Insa in ultimii ani, evolutia extraordinara a laboratorului de fertilizare in vitro a dus si la imbunatatirea acestei rate, facand procedura mult mai eficienta. In prezent 80-90% dintre ovocite supravietuiesc decongelarii.
Da, exista riscuri asociate crioprezervarii de ovocite. Riscurile asociate medicamentelor folosite pentru stimularea ovariana includ:
- Oboseala;
- Greata;
- Durere de cap;
- Disconfort abdominal;
- Disconfort la locul de injectie;
- Sindromul de hiperstimulare ovariana (OHSS).
OHSS este cel mai semnificativ risc asociat cu stimularea ovariana. El inseamna o reactie anormala a ovarelor la tratamentul de stimulare, si se exprima printr-o productie exagerata a hormonilor estrogeni si cresterea permeabilitatii vasculare.
OHSS se manifesta prin balonare, durere abdominala, acumulare de lichid in abdomen, dificultati la respiratie. Insa OHSS este prevenit prin monitorizarea raspunsului la tratament de catre un specialist cu experienta in tratamentul infertilitatii.
Riscurile prelevarii de ovocite includ:
- Sangerare vaginala;
- Durere;
- Infectii vaginale;
- Complicatii rare (ca de exemplu torsiunea ovariana).

Vârsta optimă pentru criogenarea ovocitelor este de 30-35 de ani
Este această procedură potrivită pentru orice femeie sau există restricții de vârstă și stare de sănătate?
Da, femeia trebuie sa fie sanatoasa pentru a putea trece prin procedura de crioconservare de ovocite din motive sociale. Si acesta este rolul analizelor si investigatiilor prin care femeia trece inainte de a efectua procedura propriu-zisa, de a confirma starea de sanatate a femeii si de a ne asigura ca procedura va decurge in cele mai bune conditii.
Exceptie o face situatia in care femeia este bolnava de cancer, in acest caz cancerul fiind exact motivul pentru care femeia face procedura (pentru ca in urma tratamentului cancerului femeia va intra la menopauza si nu va mai putea sa aiba copii).
Nu, in Romania nu exista restrictii legale in legatura cu varsta femeii. Dar varsta optima la care ar trebui luata in considerare aceasta procedura este cea de 30-35 de ani, pentru ca de la 35 de ani fertilitatea femeii incepe sa scada intr-un mod accelerat.
Calitatea ovocitelor incepe sa scada din ce in ce mai mult, si asta duce la necesitatea de a recolta un numar mai mare de ovocite pentru a asigura sanse bune de obtinere a sarcinii la decongelarea lor.
Există diferențe între criogenarea ovocitelor pentru motive medicale (ex. afecțiuni oncologice) și cea din motive sociale (ex. amânarea maternității din motive profesionale)?
Da, cu siguranta exista diferente intre aceste 2 situatii. In primul rand, in cazul unei femei diagnosticate cu cancer, procedura are caracter de urgenta, in sensul ca ea trebuie facuta cat mai repede, pentru ca apoi femeia sa poata incepe tratamentul oncologic.
In al doilea rand, exista protocoale speciale de stimulare ovariana pentru femeile cu afectiuni oncologice, care pe de o parte sa duca la recoltarea ovocitelor in numar cat mai mare, iar pe de alta parte, sa nu duca la agravarea bolii respective.
De exemplu, un cancer de san poate fi sensibil la actiunea hormonilor si atunci vom folosi un protocol special, care sa nu duca la o crestere foarte mare a nivelului de hormoni estrogeni in sange, ca sa nu stimulam evolutia tumorii de san.
Criogenarea ovocitelor. Practicabilitate și costuri
Cât de accesibilă este această procedură în România? Sunt multe clinici care oferă acest serviciu?
Da, sunt din ce in ce mai multe clinici de tratament al infertilitatii care ofera acest serviciu in Romania.
Care sunt costurile aproximative ale criogenării ovocitelor și ce factori influențează prețul?
As estima costul acestei proceduri in intervalul 1700-2000 de euro, in functie de clinica unde se efectueaza procedura. Acest pret include prelevarea ovocitelor cu anestezie generala, procesarea si congelarea ovocitelor, si, de regula, si stocarea lor pentru primul an.
Apoi se plateste un tarif anual pentru stocarea ovocitelor congelate in banca de ovocite, care se situeaza undeva intre 1000 si 1500 de lei.
Femeia cumpara si tratamentul de stimulare ovariana de la farmacie, al carui pret l-as estima in intervalul 2500-5000 de lei, in functie de medicamentele alese si dozele respective.
Ce se întâmplă cu ovocitele în cazul în care femeia nu le mai folosește? Există o limită de timp pentru păstrarea lor?
Daca femeia nu le mai foloseste, ovocitele pot ramane stocate in siguranta timp de multi ani. Noi spunem ca o limita 15 ani, dar practic ele pot fi stocate pentru o perioada indefinita.
Criogenarea ovocitelor. Aspecte etice și sociale
Există dileme etice legate de criogenarea ovocitelor? Cum sunt reglementate acestea în România?
Legea din Romania permite congelarea ovocitelor, si asta este un lucru foarte bun. Din punctul meu de vedere nu exista dileme etice in ceea ce priveste criogenarea ovocitelor. Pur si simplu daca vrei sa beneficiezi la varsta de 38 de ani de fertilitatea pe care o aveai la 30 de ani, astazi poti face asta prin aceasta procedura.
Cum este percepută această practică în societatea românească? Există prejudecăți sau mituri legate de ea?
Da, exista multe prejudecati legate de aceasta procedura. Si motivul este ca procedura este inca practic necunoscuta in societatea romaneasca. Femeile nu au auzit de asa ceva, nu stiu ce inseamna.
Comparativ cu alte țări europene, cât de frecventă este această procedură în România?
Asa cum spuneam si mai devreme, comparativ cu tarile occidentale procedura se afla inca la inceput in Romania, pentru ca nu este cunoscuta de catre publicul larg.

Criogenarea ovocitelor vs. criogenarea embrionilor
Care sunt principalele diferențe între criogenarea ovocitelor și criogenarea embrionilor?
Diferenta dintre criogenarea ovocitelor si cea a embrionilor provine din diferenta dintre ovocit si embrion. Ovocitul este celula sexuala a femeii, cea care transmite mai departe materialul genetic al femeii.
Embrionul apare in urma „unirii” ovocitului cu spermatozoidul, celula sexuala a barbatului, cea care transmite mai departe materialul genetic al barbatului.
In concluzie, criogenarea ovocitelor inseamna transmiterea materialului genetic al femeii, iar criogenarea embrionilor inseamna transmiterea materialului genetic al ambilor parteneri.
Din punct de vedere al succesului unei viitoare sarcini, care dintre cele două metode este mai eficientă?
Nu putem compara eficienta celor doua metode in ceea ce priveste succesul unei viitoare sarcini. Pentru ca, in cazul criogenarii ovocitelor, nu cunoastem inca si calitatea spermei viitorului partener.
Ce factori ar trebui să ia în considerare o femeie când decide între aceste două opțiuni?
Alegerea intre aceste doua optiuni apartine doar femeii care are un partener stabil. Daca vrea o sarcina cu acest partener, dar vrea sa amane aceasta sarcina, atunci va congela embrioni. Daca nu isi doreste o sarcina cu partenerul actual, atunci va congela ovocite.
Femeia care nu are un partener stabil in prezent, are doar posibilitatea de a isi congela ovocitele pentru a le putea folosi in momentul in care va avea un partener stabil.
Profilul pacientelor și tendințe viitoare
Ce tip de femei apelează cel mai des la această procedură? Există un profil demografic specific?
Tipic, femeia care apeleaza la social freezing, crioconservarea ovocitelor din motive profesionale, este femeia care nu vrea o sarcina in acest moment, care amana maternitatea pentru a-si cladi mai intai o cariera de succes, sau pentru a ajunge mai intai la o stabilitate financiara.
Observați o creștere a interesului pentru criogenarea ovocitelor în România?
Da, interesul femeilor din Romania pentru criogenarea ovocitelor este intr-o continua crestere, vedem asta de la an la an. Insa cresterea este mult mai slaba in comparatie cu cea din tarile occidentale.
Credeți că această procedură va deveni o practică uzuală în viitor, la fel cum este în alte țări?
Este dificil de raspuns la aceasta intrebare. Cred ca asta depinde in primul rand de politicile nationale de sanatate, de actiunile guvernului Romaniei, si in al doilea rand de efortul de popularizare a acestei proceduri de catre cei care lucreaza in domeniul tratamentului infertilitatii.