Din cuprinsul articolului
Oamenii de ştiinţă susţin că 90% din serotonina din organism este produsă, paradoxal nu în creier, ci în intestine. Astfel, doar o cantitate mică de serotonină este sintetizată de către glanda pineală a creierului, restul fiind produsă în tractul gastrointestinal.
Odată derivată din triptofan, serotonina are un efect major asupra comportamentului şi a stărilor emoţionale, dar poate interveni şi în digestie. În consecinţă, peraoanele care suferă de tulburări digestive este foarte posibil să aibă și alte probleme asociate cu dezechilibrul serotoninei.
Un studiu realizat la Universitatea McGill din Canada a descoperit că la femei viteza de producție a serotoninei este cu 52% mai mică decât în cazul bărbaților, ceea ce ar putea explica de ce numărul femeilor care suferă de depresie este de două ori mai mare decât cel al bărbaților și de ce femeile poftesc adesea la carbohidrați simpli și ciocolată.
Însă medicii spun că exercițiile fizice și carbohidrații benefici pot avea o influență extraordinară asupra stării de spirit, a minții și a trupului. Potrivit cercetărilor, persoanele care au în mod natural o deficiență de serotonină poftesc adesea la alimente bogate în carbohidrați precum paste, pâine și ciocolată plină de zahăr, deoarece carbohidrații măresc nivelul de serotonină. De aceea se recomandă alimente care conţin carbohidrați complecși din alimente vegetale, precum cartofii dulci și merele.
Cum se manifestă deficitul de serotonină
- Lipsa apetitului;
- Stare de irascibilitate si agitatie;
- Insomnie si tulburari ale somnului;
- Agresivitate;
- Comportament impulsiv;
- Anxietate;
- Probleme cu memoria;
- Capacitate redusa de concentrare.
TOP 10 carbohidraţi care cresc nivelul serotoninei
- Mere
- Piersici
- Afine
- Banane
- Portocale sau mandarine
- Nuci
- Smochine
- Mango
- Ananas
- Cartofi dulci