Categories: Stil de viaţă

Fericirea este o decizie personală. Exercițiu simplu de inducere a stării de bine

Fericirea este o decizie personală. Exercițiu simplu de inducere a stării de bine.

Suntem cu toții ființe sociale. De multe ori, când te simți mai bine, mai fericit și când ți se pare că totul e bine și frumos în lume, ai vrea să împărtășești această stare de bine cu cei din jurul tău. Doar că te izbești de multe ori de un zid.

Te-ai întrebat de ce un om care nu are un motiv evident să fie trist sau să se plângă că viața e grea, o face, totuși? Te-ai întrebat de ce un om care are un serviciu, are o familie, are o casă, are prieteni, are cu ce se întreține pe el și pe familia lui, care e sănătos la minte și la trup, e supărat, de cele mai multe ori?

Ce înseamnă, de fapt, fericirea

Cum putem să ne inducem starea de a fi fericiți?

„Starea de bine depinde DOAR de noi. Oamenii din jurul nostru ne pot face lucruri extraordinare, dar dacă noi nu îi lăsăm și nu ne permitem această stare de bine să se manifeste în corpul nostru, indiferent cât de mult s-ar strădui ceilalți n-o să reușească să ne facă să ne simțim bine”, a declarat psihoterapeutul Beatrice Enăchescu, în emisiunea Doc Play, pe contul de YouTube „Doctorul Zilei”,

Pentru ca să te simți bine, trebuie să știi ceea ce înseamnă bine pentru tine. Trebuie să te cunoști. Pentru că, de multe ori, vrei să te simți bine. Și atunci încerci să faci lucruri care să fie apreciate de cei din jur, nu neapărat de tine.

„Dacă eu merg exclusiv pe nevoile celorlalți, nevoile mele vor fi anulate. Și-atunci nu-mi creez această stare de bine. Și, ca de fiecare dată, o să spun că e nevoie de cele trei planuri, emoțional, mintal și corporal.

Pentru că în momentul în care am o stare de bine, am și gânduri care mă însoțesc. Sunt gânduri pozitive, sunt bine cu mine. Sunt o persoană care împărtășește cu ceilalți din informațiile mele, fac bine, dăruiesc cu mare drag.

Mai departe… emoțional. Dacă eu am aceste gânduri, evident că și emoțiile sunt de mulțumire, de recunoștință, de împlinire, de fericire. Și partea corporală răspunde”, a explicat psihoterapeutul.

Starea de bine se învață

Ni se spune din toate părțile să fim pozitivi, să păstrăm mereu o atitudine pozitivă și senină. Doar că, în cele mai multe dintre cazuri, oamenii nu știu pur și simplu cum să fie pozitivi.

„Deși s-au întâmplat multe lucruri frumoase în ultima perioadă, s-a întâmplat la fel de multe, ba mai multe lucruri negative. Și, în loc să apuc să mă bucur de rezultatele pe care le-am avut pe anumite lucruri, au mai venit încă trei care trebuiau rezolvate.

Și atunci, ar trebui să știm cum să reușim să ajungem să ne concentrăm și pe lucrurile frumoase. Cum să facem să reușim să ne inducem această stare e bine?”, a punctat Virgil Munteanu, director Editura Evenimentul Zilei și Capital.

Psihologii atrag atenția că starea de bine trebuie să fie învățată.

„Starea de bine trebuie să fie învățată. Noi avem nevoie și la nivel corporal, ca să-i aducem aminte corpului cum e să se simtă bine. Pentru că atunci când ai o perioadă foarte încordată și îndelungată, practic ce se întâmplă.

Corpul elimină acele substanțe, acele enzime, prin care devine dependent de ele. Și-atunci, avem nevoie să ne antrenăm și mintea și corpul efectiv în a simți starea de bine.

Cum să ne antrenăm mintea?

Înseamnă, pur și simplu, că îmi stabilesc în cursul zilei mai multe obiective. Fac 9 din 10. Dar eu trebuie să mă concentrez pe acele 9, nu pe acea pe care nu am făcut-o. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori când nu suntem antrenați pe starea de bine, noi suntem focusați doar pe lucrurile pe care nu le-am realizat.

Și de aia nu-ți permiți să ai acel moment de respiro și pur și simplu să te bucuri de lucrurile frumoase care s-au întâmplat în viața ta. De ce? Pentru că și corpul tău este obișnuit să fie sub o încordare foarte mare.

Și-atunci, psihologia vine cu niște tehnici de relaxare prin care se induce o anumită stare de relaxare la nivel muscular, la nivel celular. Și corpul, efectiv, începe încet-încet să-și amintească și să zică „Waw, cât de bine este”.

Dar pentru asta, am nevoie de un pic de perseverență. Am nevoie să muncesc un pic cu mine, în primul rând”, a mai spus Beatrice Enăchescu.

Fericirea: o decizie personală. Exercițiu simplu de inducere a stării de bine

  • De fiecare dată când ai un sentiment neplăcut, o tristețe, o stare negativă, încearcă să te bucuri exact ca un copil.
  • Stai în picioare și ridică mâinile în sus, exact ca atunci când ai o victorie.
  • Atunci când avem o poziție care să ne ajute, corpul răspunde în maniera pozitivă.
  • Exercițiul este foarte profund atunci când îți dai voie să simți lucrurile acestea.
  • Este vorba de o ancoră emoțională. În momentul în care ai o zi mai proastă, poți să te conectezi la acea ancoră emoțională și să te simți mai bine.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: