Din cuprinsul articolului
A ajunge la „sfârșit” nu este ușor, nici ca pacient, nici ca însoțitor. Această tranziție este plină de mistere înfricoșătoare; De exemplu, de ce unii oameni par să-și revină înainte de a muri?
Asistând la ea, am putea crede pentru o clipă că s-a produs un „miracol”. Cu toate acestea, este un fenomen care nu are loc la toți indivizii care se află în stadiul final al unei boli. Știința o numește adesea „luciditate terminală”.
Deși se știe despre el de aproape o veșnicie, termenul a fost inventat până în 2009, de către biologul Michael Nahm, care l-a descris ca fiind revenirea temporară a clarității și vitalității, care poate avea loc cu câteva ore sau zile înainte de moarte.
Nu este 100% cunoscut, deoarece explicația poate proveni din diverse domenii: științific, filozofic, social și spiritual. Cu toate acestea, acest fenomen este de obicei împărțit în două subtipuri.
Primul tip de „Luciditate terminală”
Severitatea problemei mentale se îmbunătățește încet odată cu declinul vieții persoanei. O investigație, compusă din trei cazuri, în Rusia, a constatat că acești pacienți care aveau schizofrenie au experimentat intervale lucide sau au trăit stări mai puțin psihotice care le-au permis chiar să aibă o „viață normală” înainte de a muri.
Al doilea tip de „Luciditate terminală”
Claritatea mentală este completă și apare brusc, cu ore sau zile înainte de jocul final, se crede că este cel mai comun.
Unii o văd ca pe o oportunitate de a transmite un mesaj, de a repara sau de a mângâia pe cei dragi lăsați în urmă.
Potrivit unui studiu, această luciditate ar putea face lumină asupra neuroștiinței memoriei și cogniției în momentul morții.
Pe de altă parte, studierea acestei lucidități ar ajuta la crearea de noi terapii care să permită medicilor, îngrijitorilor și membrilor familiei să înțeleagă ce se întâmplă în aceste momente finale și cum să facă duelul morții mai suportabil.
Moartea conține multe mistere, dar poate cu cât le înțelegem mai mult, ca în cazul „lucidității terminale”, ne va permite să nu simțim atâta teamă de acest adio total.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…