Sari la conținut

Fenomen îngrijorător. Mulți tineri ajung la Urgențe cu infarct și chiar cu accident vascular din cauza băuturilor energizante

energizante
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Minorii nu vor mai putea cumpăra băuturi energizante

Fenomen îngrijorător. Mulți tineri ajung la Urgențe cu infarct și chiar cu accident vascular din cauza băuturilor energizante.

Adrenalina, spiritul de turmă, inconștiența vârstei sunt doar câteva cauze din spatele consumului îngrijorător de băuturi energizante în rândul tinerilor.

Medicii trag un semnal de alarmă asupra acestui fenomen din ce în ce mai îngrijorător. Tinerii au înlocuit apa cu băuturile energizante sau cu sucurile bogate în cofeină. Iar consecințele sunt dramatice.

Mulți tineri ajung la Urgențe cu infarct și chiar cu accident vascular din cauza băuturilor energizante

Mulți tineri ajung la spital cu infarct și chiar cu accident vascular, iar vârsta celor care consumă astfel de băuturi este din ce în ce mai mică. Aceste băuturi pot duce la accelerarea ritmului inimii, fapt care va duce la o stare de oboseală generalizată a organismului.

Energia „promisă” de aceste băuturi este înșelătoare, pentru că dă o dependeță care îi trimite pe unii tineri direct la spital cu stări care arată cât de dăunător este consumul acestor băuturi.

Iar de aici până la infarct sau accident vascular e doar un pas. Studiile arată că după o singură băutură energizantă consumată, arterele se îngustează până la jumătate din diametru, iar sângele ajunge mai greu la organe. Efectul negativ ar fi provocat de compușii care se regăsesc în aceste băuturi energizante.

Potrivit INSP în România aproape 3 sferturi dintre tinerii cu vârste între 16 și 18 ani consumă băuturi și sucuri energizante. Iar fenomenul se extinde și în rândul copiilor peste 10 ani care beau și 2 litri pe zi de suc care conține cofeină.

Efecte negative sunt serioase și trebuie luate în seamă

Medicii le recomandă părinților să nu le dea voie copiilor să consume băuturi cu conținut ridicat de cofeină mai devreme de vârsta adolescenței.

Potrivit TVR, Radu Țincu, medic primar terapie intensivă – toxicologie, atrage atenția că aceste băuturi activează procesele organismului într-un mod nefiziologic.

„Starea de epuizare psihică și fizică pe care o induc aceste băuturi pot duce, în timp, la o scădere  a capacităților neuro-cognitive”, avertizează medicul Radu Țincu.

Mnulți tineri îți inversează ritmul de somn cu starea de veghe, în loc să doarmă noaptea, dorm ziua. Consumul pe termen lung al acestor produse de către copii poate duce la modificări în dezvoltarea creierului.

Efectele negative pe care le poate genera consumul unor astfel de băuturi. sunt serioase și trebuie luate în seamă:

  • Scăderea capacității de concentrare, după eliminarea din organism a substanței,
  • Tulburări de atenție,
  • Tulburări de memorie mai ales în rândul adolescenților.

Unele dintre substanțele componente pot duce la gastrite, din cauza conținutului acid, dar și la aritmii, induse de suprastimularea cardiacă.

Recomandat ar fi ca aceste băuturi să nu fie consumate deloc înainte de finalizarea dezvoltării sistemului nervos central, după vârsta de 18 ani. Asocierea lor cu alcoolul și tutunul predispune la apariția unor efecte grave.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel