Din cuprinsul articolului
Un fenomen astronomic extrem de rar, cunoscut sub numele de „Luna căpșunilor” sau „Luna roz”, va lumina cerul României pe 21 iunie 2024.
Acest eveniment coincide cu solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, durata zilei este cea mai lungă din an, iar noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute.
Luna Căpșunilor și-a primit numele de la nativii americani care o asociau cu momentul în care se puteau recolta căpșuni coapte. Ceea ce face ca Luna cu căpșuni din 2024 să fie diferită este poziția sa mai joasă pe cer în comparație cu alte Luni pline.
Acest lucru se datorează alinierii sale cu afeliul, cel mai îndepărtat punct al Pământului de Soare pe orbita sa eliptică. Luna de Căpșuni va apărea mai mare decât de obicei, ceea ce îi va da o nuanță aurie, dar nu roșie sau roz.
Această iluzie optică, cunoscută sub numele de Iluzia Lunii, va face ca Luna să pară și mai mare la răsărit, în seara zilei de 21 iunie. Așadar, în acea noapte, după apusul soarelui, dacă priviți spre sud-est, s-ar putea să zăriți Luna de Căpșuni ridicându-se deasupra orizontului, strălucind mare și având o nuanță aurie.
Deși „Luna căpșunilor” va fi vizibilă pe tot globul, vizibilitatea va depinde de condițiile meteorologice și de locația geografică. Într-o fâșie a Oceanului Pacific, cei norocoși vor vedea luna trecând în fața stelei Antares, cea mai strălucitoare din constelația Scorpion.
Luna Roz este momentul în care Luna se află cel mai aproape de planeta noastră pe orbita sa eliptică. Numele acestui eveniment astrologic nu are nicio legătură cu culoarea, ci pentru că coincide cu nașterea Phlox Subulata, flori sălbatice roz, originare din America de Nord, care apar atunci când începe primăvara boreală. Termenul a fost inventat în 1979 de Richard Nolle, un astrolog de renume.
Pe 20 iunie are loc solstițiul de vară, când soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar durata zilei este cea mai mare din an. În acest an, solstițiul de vară are loc mai devreme, ultima dată când a avut loc la această dată fiind în 1796. În emisfera nordică, solstițiul de vară are loc în luna iunie, iar în cea sudică, în decembrie.
În ultimele șase luni, soarele a părut să migreze pe un curs nordic pe cer. La momentul solstițiului, această mișcare se oprește și apoi soarele începe să se deplaseze spre sud, o mișcare care va continua timp de șase luni până la solstițiul de iarnă, marcând începutul sezonului rece.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…