Sari la conținut

Femeile tinere au risc crescut de Parkinson, dacă sunt supuse unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a ovarelor

endometrioză
Sursă foto: pixabay
Care sunt cele mai cunoscute afecțiuni ginecologice

Femeile care sunt supuse unei intervenţii chirurgicale de îndepărtare a ambele ovare înainte de vârsta de 43 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson, potrivit unui studiu publicat în revista medicală JAMA Network Open.

Potrivit studiului, pierderea bruscă a estrogenului şi a altor hormoni, poate provoca o disfuncţie endocrină la femeile aflate în premenopauză.

Rezultatele cercetării sunt similare cu alte dtusii din 2008 care au făcut, de asemenea, legătura între boala Parkinson şi îndepărtarea ambelor ovare la femeile mai tinere, o procedură numită ooforectomie bilaterală.

Parkinson este o tulburare progresivă care afectează sistemul nervos şi părţi ale corpului controlate de nervi. Simptomele includ tremor, rigiditate şi încetinirea mişcării. Este adesea însoţită de demenţă, tulburări de somn şi probleme ale intestinelor şi vezicii urinare.

Cercetătorii au afirmat că noile descoperiri sprijină normele actuale conform cărora femeile cu risc mediu de cancer ovarian nu ar trebui să fie supuse unei operaţii de îndepărtare a ambelor ovare.

Pentru femeile cu o variantă de genă cu risc ridicat pentru cancerul ovarian, îndepărtarea ovarelor poate fi recomandată împreună cu terapia cu estrogeni postoperatorie până la vârsta de 50 sau 51 de ani, informează Agerpres.

„În prezent, nu este recomandată utilizarea terapiei cu estrogeni pentru prevenirea demenţei sau a bolii Parkinson după menopauza spontană la femeile cu vârsta între 46 şi 55 de ani”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Walter Rocca, neurolog şi epidemiolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

„Însă acest studiu şi cercetările anterioare sugerează că terapia cu estrogeni este importantă la femeile ale căror ovare au fost îndepărtate chirurgical înainte de vârsta de 46 de ani”, a declarat el într-un comunicat al clinicii. „Extrem de vulnerabile sunt femeile care au suferit această menopauză indusă chirurgical înainte de vârsta de 40 de ani”, a mai spus el.

Studiul a inclus date despre 2.750 de femei care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru eliminarea ambelor ovare, fie pentru o afecţiune benignă, precum endometrioza sau un chist, fie pentru prevenirea cancerului. Datele au fost comparate cu cele ale altor 2.749 de femei care nu au suferit o intervenţie chirurgicală de acest gen.

Pentru fiecare 48 de femei cu vârsta sub 43 de ani la momentul intervenţiei chirurgicale, o altă femeie a dezvoltat Parkinson în comparaţie cu femeile de aceeaşi vârstă cărora nu li s-au îndepărtat ovarele. Riscul de Parkinson a fost însă mai mic la femeile care au primit estrogen după procedură şi până la vârsta de 50 de ani, comparativ cu femeile care nu au primit tratament hormonal.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel