Sari la conținut

Femeile, de două ori mai predispuse să moară de infarct decât bărbații. Medic: „În locul durerii clasice în piept, femeile se confruntă de obicei cu simptome atipice”

infarct la femei
Sursă foto: pixabay

Cercetătorii atenționează că femeile sunt de două ori mai predispuse să moară după un infarct decât bărbații și evidențiază necesitatea unei supravegheri mai stricte a femeilor care au suferit un atac de cord. 

Boala cardiovasculară este principala cauză de deces la nivel mondial. Aproximativ 17,9 milioane de oameni au murit din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, ceea ce echivalează cu aproximativ 32% din decese la nivel global. Aproximativ 85% dintre aceste decese s-au datorat atacului de cord și accidentului vascular cerebral.

Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să aibă afecțiuni cardiovasculare. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că femeile au rezultate mai rele în timpul spitalizării decât bărbații după un atac de cord.

Femeile pot avea rezultate mai slabe decât bărbații din cauza vârstei mai înaintate, a numărului crescut de afecțiuni și a utilizării mai scăzute a stenturilor pentru a deschide arterele blocate.

Obținerea mai multor informații despre diferitele rezultate în rândul bărbaților și femeilor în urma atacurilor de cord ar putea îmbunătăți strategiile de îngrijire.

Recent, cercetătorii au examinat rezultatele în rândul bărbaților și femeilor internați în spital între 2010 și 2015 pentru atac de cord și tratați cu un stent în 48 de ore de la debutul simptomelor.

Ei au descoperit că femeile au riscuri de de două până la trei ori mai mari de a dezvolta efecte adverse, cum ar fi moartea, decât bărbații, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Dr. Steven Gundry, chirurg cardiotoracic, fondator al Gundry MD și gazda Podcastului Dr. Gundry, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today:

„Studiile sunt încă o dovadă că simptomele cardiace de care se plâng femeile nu sunt, din păcate, luate la fel de în serios ca ale bărbaților. Studiul [de asemenea] confirmă că femeile aflate în premenopauză sunt la fel de expuse riscului. Există această presupunere de mult timp că femeile sunt protejate împotriva bolilor de inimă de către estrogen; dar ca și în cazul epidemiei de obezitate și diabet, nu mai este cazul.”

Studiul a fost prezentat la Congresul Heart Failure 2023 organizat de Societatea Europeană de Cardiologie.

Rezultate diferite după infarct

Pentru studiu, cercetătorii au inclus 884 de pacienți cu o vârstă medie de 62 de ani. Puțin peste un sfert dintre participanți au fost femei.

Femeile aveau o vârstă medie de 67 de ani la începutul studiului, iar bărbații aveau o vârstă medie de 60 de ani.

Femeile erau mai predispuse la hipertensiune arterială, diabet și accident vascular cerebral anterior decât bărbații. Cu toate acestea, bărbații erau mai predispuși să fumeze și să aibă boală coronariană.

Cercetătorii au mai observat că femeile sub 55 de ani au avut tendința de a aștepta în medie 95 de minute în spital pentru tratament, în timp ce bărbații de aceeași vârstă au fost tratați după 80 de minute.

După ce au analizat datele, cercetătorii au descoperit că 11,8% dintre femei au murit la 30 de zile după tratament, comparativ cu doar 4,6% dintre bărbați.

După cinci ani, 32,1% dintre femei au murit, comparativ cu 16,9% dintre bărbați, iar 34,2% dintre femei au prezentat un eveniment cardiac advers major (MACE), comparativ cu 19,8% dintre bărbați. Ca MACE, autorii au luat în considerare decesul de orice cauză, preinfarctul, spitalizările pentru insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

Descoperirile au rămas neschimbate după ajustările în funcție afecțiunile care ar putea influența rezultatele, inclusiv boala renală cronică, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.

Apoi, cercetătorii au analizat un subset de 435 de pacienți cu vârsta de 55 de ani și peste, potrivindu-se bărbații și femeile în funcție de factorii de risc. Încă o dată, femeile au avut rezultate mai rele decât bărbații.

În cele din urmă, 11,3% dintre femei au murit în 30 de zile, comparativ cu 3% dintre bărbați. După cinci ani, 32,9% dintre femei au murit, comparativ cu 15,8% dintre bărbați, iar 34,1% dintre femei au suferit un MACE față de 17,6% dintre bărbați.

De ce femeile se confruntă cu un risc mai mare de mortalitate după infarct

Într-un comunicat de presă, dr. Mariana Martinho de la Spitalul Garcia de Orta, Almada, Portugalia, unul dintre autorii studiului, a remarcat că studiul nu a examinat motivele pentru rezultate diferite între bărbați și femei.

Dr. Martinho a remarcat, totuși, că simptomele atipice ale unui atac de cord la femei și predispoziția genetică pot juca un rol. Specialistul a adăugat că echipa sa nu a găsit diferențe în utilizarea medicamentelor pentru a scădea tensiunea arterială sau nivelul lipidelor între bărbați și femei.

Întrebat ce ar putea explica de ce femeile au rate de mortalitate mai mari decât bărbații în urma unui atac de cord, dr. Danine Fruge, director medical al Pritikin Longevity Center, care nu este implicat în studiu, a spus pentru MNT:

„Femeile tind să dezvolte boli microvasculare, ceea ce face ca un atac de cord să fie mai dificil de recunoscut și de tratat.”

„În locul durerii clasice în piept, femeile se confruntă de obicei cu simptome atipice în timpul unui atac de cord, cum ar fi indigestia sau durerea de umăr, care este adesea ignorată. Cu cât un atac de cord nu este tratat mai mult, cu atât mai multe daune aduse corpului tău, astfel încât femeile au adesea o rată de mortalitate crescută până în momentul în care se prezintă la tratament”, a explicat medicul.

„În plus, bărbații primesc adesea un stent pentru a deschide o arteră blocată în urma unui atac de cord, dar femeile nu pot, deoarece arterele lor sunt mai mici în diametru, ceea ce duce, de asemenea, la rezultate mai slabe după un atac de cord”, a adăugat expertul.

Dr. Steven Gundry a mai spus pentru MNT că simptomele femeilor sunt mai puțin probabil să fie luate în serios decât ale bărbaților, chiar și la camera de gardă.

„În ceea ce privește insuficiența cardiacă, multe femei vor fi tratate pentru „gleznele umflate” cu un diuretic – o pastilă pentru eliminarea apei – ca și cum gleznele umflate ar fi o parte normală a îmbătrânirii, în loc să se investigheze cu analize de sânge și/sau o ecocardiogramă în căutarea problemelor cardiace și tratarea acestora în mod corespunzător.”

Afecțiuni cardiace nediagnosticate la femei

Pentru a înțelege mai multe despre diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cardiace la femei, MNT a examinat un alt studiu recent care a constatat că mulți pacienți cu insuficiență cardiacă mor fără un diagnostic – și că acest lucru este valabil mai ales pentru femei. Această lucrare va fi, de asemenea, prezentată la Congresul Heart Failure 2023.

Atacul de cord și insuficiența cardiacă sunt afecțiuni cardiovasculare diferite. Atacul de cord are loc atunci când există o pierdere bruscă a alimentării cu sânge a inimii, iar insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai poate pompa sânge în corp, în mod adecvat.

În acest studiu, cercetătorii au descoperit că mulți pacienți tratați cu diuretice de ansă pot avea insuficiență cardiacă nediagnosticată. Diureticele de ansă sunt un grup de medicamente utilizate pentru a trata simptomele și semnele de congestie din cauza insuficienței cardiace.

La începutul studiului, 75% dintre pacienții care luau diuretice de ansă nu aveau un diagnostic de insuficiență cardiacă. Aproximativ 70% dintre acești pacienți erau femei. Între timp, 50% dintre pacienții care luau diuretice de ansă diagnosticați cu insuficiență cardiacă erau femei.

„Este probabil ca mulți pacienți tratați cu diuretice de ansă să aibă insuficiență cardiacă nediagnosticată. Este, de asemenea, posibil ca utilizarea inadecvată a diureticelor de ansă să conducă la rezultate adverse”, a declarat Dr. John Cleland, profesor de cardiologie la Școala de Sănătate Cardiovasculară și Metabolice, Universitatea din Glasgow, și investigatorul principal al acestui studiu, într-un comunicat de presă.

„Combinația dintre insuficiența cardiacă nediagnosticată și utilizarea inadecvată a diureticului de ansă poate fi una dintre cele mai mari și mai grave probleme pe care cardiologii trebuie să le abordeze încă. Ignorarea acesteia și speranța că va dispărea ar fi o tragedie.” – Dr Cleland

Dr. Nieca Goldberg, cardiolog și purtătorul de cuvânt național Go Red for Women al Asociației Americane a Inimii, care nu este implicat în studiu, a declarat pentru MNT că pacienții ar trebui investigați mai bine.

„Este important să facem un diagnostic de insuficiență cardiacă, deoarece există și alte medicamente pe care le folosim care îmbunătățesc rezultatele la persoanele cu insuficiență cardiacă. […] În plus, trebuie să fim mai agresivi în prevenirea hipertensiunii arteriale și a atacurilor de cord la femei, deoarece ambele afecțiuni pot duce la insuficiență cardiacă”, a explicat dr. Goldberg.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel