Din cuprinsul articolului
Femeile cu trompele legate rămân însărcinate, în ciuda faptului că procedura de sterilizare este considerată o formă „permanentă” de control al nașterii, avertizează un nou studiu.
Între 3% și 5% dintre femeile din SUA care au suferit ligatură a trompelor au raportat ulterior o sarcină neplanificată, potrivit constatărilor publicate recent în NEJM Evidence.
Aceasta înseamnă că procedura este mai puțin eficientă decât alte forme de control al nașterii, au concluzionat cercetătorii.
„Acest studiu arată că chirurgia tubară nu poate fi considerată cea mai bună modalitate de a preveni sarcina. Persoanele care folosesc un implant de braț contraceptiv sau un DIU sunt mai puțin probabil să rămână însărcinate decât cele care au tuburile legate”, a spus cercetătorul principal, dr. Eleanor Bimla Schwarz, șeful de medicină internă generală la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), într-un comunicat de presă UCSF.
Descoperirile vin într-un moment în care interesul pentru contracepția permanentă a crescut, datorită faptului că Curtea Supremă a SUA a anulat protecția împotriva avortului din cauza Roe v. Wade în 2022.
„De la decizia lui Dobbs, mult mai multe femei sunt îngrijorate de modul în care sarcina le poate afecta sănătatea și viața de familie”, a spus Schwarz. „Acest lucru este valabil mai ales pentru pacientele cu afecțiuni precum diabetul și hipertensiunea arterială, care pot complica sarcina.”
„Când aleg ce control al nașterii va funcționa cel mai bine pentru ei, oamenii iau în considerare multe lucruri diferite, inclusiv siguranța, confortul și cât de repede pot începe să folosească metoda.
Pentru persoanele care au ales o metodă „permanentă”, a afla că au rămas însărcinate poate fi foarte supărătoare. Se pare că aceasta este, din păcate, o experiență destul de comună”, a spus Schwarz.
La ligatura trompelor (legarea trompelor uterine), ambele trompe ale unei femei sunt blocate sau tăiate. Acest lucru împiedică ovulele feminine să călătorească în uter, unde ar putea fi fertilizate de spermatozoizi masculini și pot forma un făt.
Sterilizarea tubară este utilizată de peste 21% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani și de 39% dintre femeile cu vârsta de 40 de ani sau mai mult, au spus cercetătorii în notele de fond.
Studiile mai vechi au indicat că mai puțin de 1% dintre femei rămân însărcinate în urma ligaturii trompelor, au observat cercetătorii. Pentru a verifica dacă acest lucru este încă adevărat, cercetătorii au analizat date de la peste 31.000 de femei colectate în patru runde ale unui sondaj național de sănătate între 2002 și 2015. Datele au inclus aproape 4.200 de femei care au suferit ligatură a trompelor.
Între 2013 și 2015, aproximativ 3% dintre femei au rămas însărcinate în decurs de un an de la legarea trompelor, arată rezultatele. Riscul de sarcina a fost cel mai mare in randul femeilor care erau mai tinere in momentul ligaturii trompelor, au adaugat cercetatorii.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…