Femeile cu sindrom premenstrual sever au risc dublu de sinucidere

Aproximativ 3 din 4 femei care au menstruație pot experimenta o formă de sindrom premenstrual. Tulburările premenstruale la femei ar putea dubla riscul de sinucidere, potrivit unui studiu din Suedia.

Se estimează că în timpul vieții unei femei apar aproximativ 480 de menstruații. În săptămâna dinaintea menstruației, numită perioadă premenstruală, multe femei se confruntă cu simptome fizice cum ar fi dureri de cap, balonare, creștere în greutate, oboseală și insomnie.

Pe de altă parte apar și schimbări de comportament, cum ar fi schimbări de dispoziție, furie, depresie și anxietate.

Ce este tulburarea disforică premenstruală (TDPM)

Când simptomele devin severe, afecțiunea se numește tulburare disforică premenstruală (TDPM). TDPM este cauzată de o reacție anormală la modificările hormonale normale din timpul ciclului menstrual, care are ca rezultat o deficiență de serotonină, o substanță naturală din creier care afectează starea de spirit.

Tulburarea disforică premenstruală (TDPM) este o forma severă a sindromului premesntrual (SPM) și se caracterizează prin:

  • depresie severă,
  • iritabilitate,
  • alte tulburări de dispoziție.

Simptomele încep aproximativ cu 10 -14 zile înainte de perioada de menstruație și se ameliorează în termen de câteva zile după începerea menstruației.

Studiile anterioare au identificat o legătură între TDPM extremă și riscul crescut de accidente. De asemenea, se știe că cresc nivelul tensiunii arteriale, crescând riscul de hipertensiune cu 40%.

Femeile cu TDPM, risc dublu de sinucidere

Cel mai recent studiu a evaluat modul în care TDPM ar afecta riscul de sinucidere în populația de femei din Suedia. Pentru aceasta, cercetătorii au examinat 67.748 de femei care au fost diagnosticate cu tulburare disforică premenstruală între 2001 și 2018.

Apoi au descoperit că femeile cu TDPM au mai multe șanse de a muri din cauze non-naturale și, în medie, au riscul de deces prin sinucidere de două ori. Vârsta medie de diagnosticare a TDPM a fost de 35,8 ani.

Cercetătorii au observat că femeile care au primit diagnosticul tulburare disforică premenstruală înainte de vârsta de 25 de ani au avut o rată mai mare de mortalitate de toate cauzele și deces din ambele sinucideri.

  • După o urmărire medie de 6,2 ani, au fost observate 367 de decese în rândul femeilor cu TDPM și 1958 în rândul femeilor fără TDPM.
  • Rata generală a mortalității a fost de 8,4 la 10.000 de ani-persoană în rândul femeilor cu TDPM, în timp ce raportul de risc este de 1,92 pentru sinucidere.

Aceasta înseamnă că, în general, femeile cu TDPM diagnosticate nu au avut un risc mai mare de mortalitate. Dar a existat un risc mai mare de deces din cauze non-naturale, cum ar fi accidentele, dar mai ales sinuciderea. Incidența sinuciderilor în rândul femeilor cu TDPM a fost de 2,3 decese la 10.000 persoane-ani, comparativ cu 1,06 decese la 10.000 persoane-an pentru femeile fără TDPM.

Cu toate acestea, studiul nu a investigat motivele care stau la baza riscului crescut de sinucidere în rândul femeilor cu TDPM. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica cauzele și pentru a dezvolta strategii pentru a reduce atât incidența, cât și motivele care stau la baza sinuciderilor la femeile cu tulburare disforică premenstruală.

Recent Posts

HOROSCOP 16-22 septembrie: Zodiile lovite de NOROC

Săptămâna 16-22 septembrie 2024 va fi deosebit de favorabilă pentru nativi ai horoscopului. Patru zodii…

3 ore ago

Un nutriționist celebru demontează „Mitul Cinei”. Reguli sparte

„Mitul cinei” a fost demontat de către medicul Adrian Copcea. Este vorba despre faptul că…

3 ore ago

ANM, în alertă! Ciclonul care face ravagii în Europa ajunge în România

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează că ciclonul irlandez care a face…

4 ore ago

Alertă la graniţă! Toate mașinile care intră din Bulgaria vor fi dezinfectate obligatoriu

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a convocat de urgență Centrul Național…

4 ore ago

TOP 5 alimente şi condimente care subțiază sângele precum medicamentele

Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…

5 ore ago

Bolile inflamatorii intestinale, mai bine diagnosticate de AI decât medicii (STUDIU)

Medicina viitorului pare din ce în ce mai promiţătoare, iar inteligența artificială (AI) va putea…

5 ore ago

Citeste si: