Din cuprinsul articolului
Femeile care au suferit mastectomii totale, adică îndepărtarea chirurgicală a sânului, beneficiază gratuit de proteze externe. Se pot acorda până la două dispozitive medicale, iar termenul de înlocuire pentru fiecare dintre ele este de doi ani.
În judeţul Bihor, numărul solicitărilor pentru proteze mamare a crescut în ultima perioadă. Directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Dorel Dulău, a explicat paşii de urmat în astfel de cazuri.
Proteze externe GRATUITE pentru femeilecu mastectomii totale
„Pot depune o copie după buletin. De asemenea, o recomandare de la medicul de specialitate și aici medicul de specialitate poate fi de chirurgie generală sau de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă sau, în anumite cazuri, de oncologie medicală. Mai trebuie să depună o cerere tip.
În urma depunerii acestor documente și a verificării dosarului complet, Casa de Asigurări va emite o decizie, iar pacienta se adresează furnizorului pe care dânsa îl consideră cel mai bun, iar prețul de referință care se decontează este de 441 de lei”, a explicat Dorel Dulău, potrivit RRA.
Unul dintre efectele adverse ale mastectomiei este impactul negativ pe care îl are pierderea sânului asupra psihicului. Pentru o femeie care este nevoită să treacă prin intervenția chirurgicală în care țesutul mamar este îndepărtat pentru a trata sau a preveni cancerul de sân, efectele emoționale și impactul acestei proceduri asupra vieții personale pot fi devastatoare.
Cele mai multe femei au nevoie de aceste proteze atât din punct de vedere estetic, cât și anatomic, inclusiv pentru corectarea posturii coloanei.
Deși protezele mamare sunt decontate de CNAS, reînnoirea lor se poate face doar o dată la trei ani și în funcție de fondurile disponibile. Sunt cazuri frecvente în care protezele nu își păstrează structura și calitatea inițială pe durata celor trei ani, așa că multe femei ajung să solicite sprijinul organizațiilor care oferă susținere în urma diagnosticului cu cancer de sân.