Femeile au un risc mai mare decât bărbații de a-și pierde viața în urma unui infarct miocardic din cauza unei proaste diagnosticări care pune situația de disconfort pe seama unei crize de anxietate, potrivit unui studiu Canadian.
Cercetători de la Universitatea McGill din Montreal au analizat diferența între indicii de mortalitate la bărbați și femei victime ale unui infarct.
Ei au chestionat un eșantion reprezentativ de 1.123 de pacienți cu vârste între 18 și 55 de ani, internați în 24 de spitale canadiene, dar și într-un spital american și un altul din Elveția. Pacienții, toți cu sindrom coronarian acut, au răspuns chestionarului alcătuit de cercetători în 24 de ore de la spitalizare.
Femeile prezentau un risc mai mare de diabet sau hipertensiune arterială, având cazuri de afecțiuni cardiace în familie și fiind mai predispuse la depresie și anxietate.
Cercetătorii, ale căror concluzii au fost publicate luni în revista Asociației Medicale Canadiene, au constatat că, în medie, s-au efectuat mai rapid electrocardiogramele și defribrilarea la bărbați decât la femei.
Cercetătorii au explicat această diferență de tratament prin faptul că pacienții care se prezentau la urgențe pentru dureri toracice de altă origine decât cea cardiacă sunt cel mai adesea femei.
De asemenea, ‘prevalența sindromului coronarian acut este mai slabă la femeile tinere decât la bărbații tineri’, a menționat cercetătoarea principală a studiului, Louise Pilote. ‘Aceste rezultate sugerează că personalul de la triaj (repartizarea bolnavilor) este mai înclinat să excludă originea cardiacă a unei boli la femeile care prezintă simptome de anxietate’, a subliniat cercetătoarea canadiană.