Într-un caz medical rar, o femeie în vârstă de 70 de ani a fost spitalizată cu un accident vascular cerebral după ce a stat 45 de minute întinsă într-o saună.
Într-un caz rar, o femeie din Regatul Unit a fost spitalizată cu un accident vascular cerebral sever după ce a petrecut prea mult timp într-o saună, au dezvăluit medicii.
Femeia, care avea în jur de 70 de ani la momentul respectiv, se întindea într-o saună interioară la sala de sport locală timp de aproximativ 45 de minute când a căzut brusc inconștientă.
Paramedicii au sosit rapid la fața locului și au observat că temperatura corpului femeii crescuse până la 107,6 grade Fahrenheit (42 de grade Celsius) – cu aproximativ 9 F (5 C) mai mult decât nivelurile normale. Pentru context, 102,2 F (39 C) ar fi considerată febră mare.
Tensiunea arterială a femeii a scăzut, de asemenea, în timp ce ritmul cardiac s-a accelerat, determinând paramedicii să o ducă de urgență la un departament de urgență pentru tratament.
În urma internării, femeia a fost diagnosticată cu o formă severă de insolație de efort. Aceasta este o afecțiune gravă în care temperatura centrală a corpului unei persoane crește la peste 104 F (40 C) ca urmare a exercițiilor în condiții de căldură. Acest lucru copleșește termostatul încorporat al organismului care ajută la răcirea corpului atunci când este prea cald. Insolația de efort poate declanșa insuficiență multiorganică și deces dacă nu este diagnosticată și tratată rapid.
În acest caz, femeia a suferit numeroase complicații medicale din cauza loviturii de căldură, inclusiv convulsii, atac de cord, leziuni hepatice și renale și probleme de coagulare a sângelui.
Dar medicii i-au administrat rapid fluide intravenoase și medicamente pentru a-i gestiona simptomele și a-i stabiliza semnele vitale, în timp ce o răceau cu un ventilator și prosoape umede. La o oră de la sosirea sa la departamentul de urgență, temperatura corpului femeii s-a normalizat la 97,5 F (36,4 C), iar două ore mai târziu și-a recăpătat cunoștința.
Într-un raport al cazului său, publicat la 7 ianuarie în revista BMJ Case Reports, medicii au raportat că femeia „s-a recuperat complet, fără a avea nevoie de suport organic avansat” și a fost externată din spital după 12 zile.
Până în prezent, mai puțin de 10 persoane din întreaga lume au fost documentate ca având un accident vascular cerebral provocat de căldură după o vizită la saună, potrivit autorilor raportului de caz. Trei dintre aceste persoane au murit din cauza bolii lor. În general, pacienții cu vârsta de peste 60 de ani sunt mai vulnerabili la deces din cauza unui accident vascular cerebral provocat de căldură, comparativ cu alte grupe de vârstă.
Femeia din cazul recent a fost descrisă ca fiind „extrem de activă din punct de vedere fizic”, deoarece se antrena zilnic la sală și nu fuma sau bea alcool „în exces”. Cu toate acestea, ea era probabil deshidratată la momentul respectiv, deoarece a declarat că nu consumase „suficientă” apă înainte de incident – un factor de risc cunoscut pentru stresul termic de efort.
„Principalele implicații pentru sănătate ale articolului nostru sunt avertizarea cu privire la pericolele potențiale ale utilizării saunei, în special utilizarea prelungită nesupravegheată și la pacienții cu afecțiuni medicale preexistente sau deshidratare”, a declarat într-un e-mail coautorul studiului, Dr. William McIver, un cercetător clinic universitar în anestezie la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, pentru Live Science.