Cheagurile de SÂNGE sunt fie periculoase, fie benefice, în funcție de cum și unde se formează. Potrivit unui studiu de caz publicat în The Lancet, o femeie aproape că și-a pierdut piciorul din cauza unui cheag de sânge periculos după ce a mâncat zilnic același fruct – de aici se naște întrebare cât ar trebui mănânci din acest fruct?
Cheaguri de sânge se formează adesea ca răspuns la răni. Acesta este modul organismului de a opri sângerarea. Cu toate acestea, cheagurile de sânge care se formează într-una sau mai multe dintre venele profunde ale corpului pot provoca probleme. Aceasta este cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP).
Potrivit unui raport de caz înfiorător publicat în jurnalul Lancet, o femeie aproape că și-a pierdut piciorul din cauza amputației, după ce s-a format un cheag de sânge în venele profunde ale piciorului. Iar cauza posibilă este pe cât de surprinzătoare, pe atât de șocantă.
Femeia a mâncat un grapefruit zilnic, iar cercetătorii sugerează că acest lucru ar fi putut contribui la formarea cheagurilor de sânge.
Medicii de urgență din Olympia, în statul Washington de pe coasta Pacificului SUA, au tratat-o pe femeia de 42 de ani în noiembrie 2008, după ce a fost internată cu dificultăți de respirație, amețeli și dificultăți de mers.
O ecografie a descoperit că avea un cheag mare care bloca venele piciorului stâng.
Ea era în pericol iminent de a-și pierde membrul din cauza cangrenei, dar medicii i-au administrat un medicament care distruge cheaguri direct în blocaj și l-au dizolvat în siguranță.
Medicii au descoperit că a făcut o călătorie relativ lungă cu mașina, de aproximativ o oră și jumătate, cu o zi înainte; a luat o doză zilnică de contraceptive orale cu estrogeni; și avea o variantă genetică, numită mutația factorului V Leiden, care este legată de o tulburare a cheagurilor de sânge.
Toți sunt factori bine stabiliți pentru a provoca tromboză venoasă profundă (TVP), așa cum sunt numite aceste evenimente periculoase.
Dar ceea ce „s-ar putea foarte bine să fi înclinat balanța” este că ea a mâncat un grapefruit în fiecare dimineață sub o dietă de slăbire începută cu trei zile mai devreme, se arată în raport.
Se știe că sucul de grepfrut blochează acțiunea unei enzime numite CYP3A4 care descompune hormonul contraceptiv estrogen.
Aceasta, la rândul său, crește nivelul de coagulare – tendința sângelui de a se coagula.
Sucul de grapefruit se descompune foarte lent, ceea ce înseamnă că are un efect cumulativ dacă este luat zilnic.
Astfel, în a treia zi de dietă, nivelul de estrogen al pacientului ar fi fost mult peste normal, ajutând la formarea cheagului.
Cu toate acestea, este important să păstrați un sentiment de perspectivă. Comentând descoperirile la acea vreme, doctorul Trevor Baglin, consultant hematolog, Addenbrooke’s NHS Trust, a spus:
„Din acest studiu de caz, se pare că grapefruitul ar spori efectul trombotic al pilulei contraceptive în prezența unei predispoziții genetice”.
Medicul a continuat: „Cu toate acestea, merită subliniat că acesta este un singur studiu de caz și un caz foarte neobișnuit. Aș sugera că orice diete extreme ar trebui evitate, deoarece pot avea consecințe imprevizibile.”
Este de remarcat faptul că persoanele care iau statine – medicamente care scad colesterolul și riscul ulterior de apariție a cheagurilor de sânge – sunt sfătuiți să nu consume grapefruit.
Nu beți suc de grepfrut dacă luați simvastatină (un tip comun de statină), recomandă NHS.