Categories: Ştiri sănătate

Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune plafonării contribuțiilor la sănătate! „Avem nevoie de un sistemul public de sănătate mult mai puternic decât cel actual”

Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune plafonării contribuțiilor la sănătate! „Avem nevoie de un sistemul public de sănătate mult mai puternic decât cel actual”.

Ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat că trebuie reanalizată situația contribuției la sănătate. Vâlceanu consideră incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu și cel care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de același serviciu la spital.

„Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică”

„(…) Trebuie să privim cu atenţie şi modul în care sunt percepute contribuţiile, pentru că în toată această discuţie cu eliminarea excepţiilor şi reducerea contribuţiilor, trebuie discutat principial. De exemplu, contribuţiile la sănătate funcţionează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul în care ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate.

Este incorect ca cineva care câştigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cel care câştigă un salariu mic să plătească o contribuţie mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleaşi servicii atunci când ajung la spital.

Atunci, ar trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuţia de sănătate, pentru că ea nu funcţionează ca acea contribuţie la pensii, când tu acumulezi, contribui şi vei primi înapoi, atunci când ajung la pensie, o sumă de bani”, a declarat Dan Vâlceanu, potrivit profit.ro.

Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune plafonării contribuțiilor la sănătate!

Ulterior, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România a reacționat, susținând că „intenția plafonării contribuțiilor la sănătate, anunțată de actualul ministru (interimar) al Finanțelor, Dan Vâlceanu, este o dovadă de gravă neînțelegere a importanței principiului solidarității în funcționarea oricărui sistem public de sănătate”.

„Am sperat că actualul context a reușit să-i facă pe guvernanți să înțeleagă importanța sistemului public de sănătate, acționând pentru întărirea lui. La ora actuală spitalele publice constituie singura linie de luptă împotriva efectelor dramatice ale pandemiei, amplificate grav de incompetența guvernanților. Principala sursă de finanțare a spitalelor publice o constituie bugetul FNUASS, existența principiului solidarității făcând posibilă cea mai mare parte a acestei forme de sprijin. A vorbi în actualul context sanitar despre reducerea contribuțiilor la sănătate dovedește fie nepriceperea gravă fie indiferența față de soarta cetățenilor aflați în suferință”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Reprezentanții Federației „Solidaritătea Sanitară susțin că situația prin care trecem în această pandemie și, mai ales, în aceste zile, a demonstrat cu prisosință că avem nevoie de un sistemul public de sănătate mult mai puternic decât cel actual, principala acțiune fiind creșterea finanțării lui.

„Acțiunea trebuie concentrată pe creșterea încasărilor la bugetul public al sănătății, diminuând diferitele forme de evaziune”

„Nu trebuie să uităm că această pandemie i-a surprins pe guvernanți în momentul în care începuseră acțiunea de privatizare a fondurilor publice de sănătate. După ce au împărțit o parte din bugetul public al sănătății către unitățile private constatăm acum că Guvernul intenționează să diminueze dramatic acest buget prin reducerea contribuțiilor la el (ca efect al plafonării). Aceste măsuri înseamnă reducerea continuă a șanselor la tratament a marii majorități a cetățenilor acestui stat, adică a tuturor acelor care nu-și permit costurile aferente serviciilor private și, mai ales, ale tratamentului în alte state.

Principiul solidarității este bazat pe datoria fiecărui cetățean de a plăti același procent din veniturile personale pentru bugetul public de sănătate.

Ministrul Finanțelor ar trebuie să rețină mai curând că această regulă ar trebui aplicată asupra tuturor veniturilor, nu în special a celor de natură salarială, numeroasele excepții slăbind posibilitatea de sprijin acordată cetățenilor de către stat.

Acțiunea trebuie concentrată pe creșterea încasărilor la bugetul public al sănătății, diminuând diferitele forme de evaziune, nu pe reducerea contribuțiilor. Sistemul public de sănătate este slăbit și de continua acțiune pentru transformarea României într-un paradis fiscal, numărul celor care contribuie la finanțarea sănătății scăzând continuu”, se mai arată în comunicat.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

26 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

56 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: