Sari la conținut

Federaţia Solidaritatea Sanitară nu renunţă la greva generală în Sănătate. Care sunt revendicările?

greva
Sursa foto: Federatia Solidaritatea Sanitara

Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că a demarat procedurile pentru declanşarea grevei generale în sistemul medical, subliniind că angajaţii din sănătate sunt astfel cu un pas mai aproape de acest protest radical.

”Demonstraţiile pe care le organizăm luni, 11 martie, în capitală, şi proiectul de Acord privind procedura de grevă constituie ultimele acţiuni prealabile grevei generale. Reamintim că acţiunile de protest sunt desfăşurate pentru susţinerea revendicărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pentru apărarea drepturilor angajaţilor din sănătate.

Chiar dacă Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate prevede o serie de creşteri ale salariilor de bază pentru angajaţii din sănătate, ea este o Ordonanţă a inechităţii şi nedreptăţii”, afirmă sindicaliştii potrivit news.ro.

Sindicaliştii acuză nerespectarea regulilor dialogului social

Aceştia precizează că nerespectarea regulilor dialogului social a făcut ca, alături de ratarea indexării veniturilor salariale cu inflaţia, de faptul că nu prevede o creştere reală a veniturilor salariale  şi nici o creştere a recompensei pentru participarea la asigurarea permanenţei serviciilor medicale pentru populaţie, ordonanţa de urgenţă să instituie o serie de noi inechităţi salariale.

Conform reprezentanţilor sindicatului, procedura de grevă în sistemul public de sănătate constituie un demers esenţial pentru crearea cadrului de manifestare a dreptului constituţional la grevă pentru angajaţii din sistemul public de sănătate, asigurând totodată repere clare pentru acţiunile ce trebuie întreprinse în vederea respectării prevederilor legale şi asigurării serviciilor medicale de urgenţă pe perioada grevei.

Sursa foto: arhiva DoctorulZilei

”În aplicarea prevederilor legale, am înaintat proiectul Acordului pentru Procedura de grevă Guvernului României, Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii, pentru a crea posibilitatea ca aceasta să fie completată cu propunerile pe care aceste instituţii le vor considera necesare şi finalizată apoi prin acordul comun.

În adresa de înaintare am prevăzut şi termenul până la care trebuie finalizat Acordul, astfel încât o decizie pentru declanşarea grevei generale să fie adoptată în contextul în care fiecare dintre părţi ştie în mod clar ce trebuie să facă în timpul grevei. În absenţa implicării acestor instituţii devine aplicabilă Procedura de grevă aşa cum a fost înaintată”, subliniază reprezentaţii Federaţiei.

Peste 5.000 de membri ai Federaţiei Solidaritatea Sanitară sunt aşteptaţi, luni, să ia parte la demonstraţii în faţa Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Palatului Parlamentului, principala revendicare fiind creşterea salariilor.

Care sunt revendicările?

* respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie;

* asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate;

* plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite, pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale;

* protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei ordonanţe de urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, considerând că este o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor iar prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente.

Programul demonstraţiilor

* Piaţa Victoriei, ora 11,00; primul miting al sănătăţii se va desfăşura între orele 11,00 – 12,00, participanţii la protest solicitând acordarea drepturilor cuvenite şi respectarea demnităţii profesioniştilor din sănătate;

* Prima parte a marşului sănătăţii continuă pe Calea Victoriei până în Piaţa Revoluţiei, între orele 12,00 – 12,30, pentru a semnaliza public nemulţumirea angajaţilor din sănătate „faţă de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanţii”;

* Oprire în Piaţa Revoluţiei şi în faţa Ministerelor Muncii şi Sănătăţii, între orele 12,30 – 13,00.

*A doua parte a marşului sănătăţii continuă între orele 13,00 – 14,00 către Piaţa Constituţiei.

* Demonstraţia se încheie cu un alt miting în faţa Parlamentului, între orele 14,00 – 15,00.

„Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligaţiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării şi a OUG privind unele creşteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflaţiei”, anunţă sindicaliştii.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel