Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer anunță acțiuni de protest în stradă. Ziua Supravieţuitorilor de Cancer a fost umbrită de incertitudinea implementării Planului de cancer, incertitudine generată de declaraţiile ministrului Sănătăţii.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat, în perioada 1-4 iunie, a XV-a ediţie a Conferinţei Naţionale FABC, cu tema ‘Ziua Supravieţuitorilor de Cancer’, în contextul noii legi cu acelaşi nume.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anunţă că va acţiona Ministerul Sănătăţii în instanţă şi va demara acţiuni de protest pentru a apăra Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului (PNCC), transmite Agerpres.
”Ministrul Sănătății pretinde că planul votat în unanimitate în Parlamentul României şi devenit lege în noiembrie 2022 nu este un plan complet.
Amintim că la construcţia acestui plan au fost experţi din Ministerul Sănătăţii, din SNOMR, reputaţi chirurgi, radioterapeuţi şi alte profesii liberale, grupul din parlament fiind condus de domnul Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu.
Înainte de legiferare a stat în transparenţă 5 luni, timp în care dl. ministru Rafila nu a făcut nicio observaţie la plan, chiar participând la promulgarea acestuia. Concluzia este una clară – orgoliile dlui ministru sunt mai presus decât legea’, se arată într-un comunicat emis, duminică, de FABC.
De curând, Patriciu Achimas-Cadariu, îl acuza pe ministrul Rafila ca vrea să-și asume meritele pentru Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului, într-un interviu acordat alba24.ro
”Am vorbit atunci când mi-a cerut planul să-l dea pe persoană fizică, prin ordin de ministru. Altfel, nu am de ce să vorbesc în particular. Cred că reprezentăm instituţii ale statului fiecare, cred că există o reglementare, îmi place să cred că nu e stat african.” spunea Patriciu Achimas-Cadariu
Întrebat despre afirmațiile făcute: ”Cum adică să-l dea pe persoană fizică? Să şi-l însuşească?”, Patriciu Achimas-Cadariu a răspuns:
”Da, exact. Aşa ceva… Nu e planul meu, în primul rând, este planul lucrat de un grup larg de specialişti, nu numai medici, din oraganizaţii non guvernamentale, reprezentanţi de pacienţi. El a stat şi pe site 6 luni şi au fost până spre 200 de oameni cei care au contribuit real la acest plan. Deci, nu este planul meu personal; dar am lucrat şi m-am străduit din 2016 ca România să aibă un plan. Dar, din nou, nu e o chestiune personală a mea, e o chestiune prin care ştim că putem interveni în mod direct asupra îmbunătăţirii situţiei pacienţilor de cancer, în ceea ce priveşte supravieţuirea, calitatea vieţii etc.”