Sari la conținut

Febra și frisoanele sunt mecanisme de luptă împotriva infecțiilor. De ce apar și când ar trebui tratate

cresc cazurile de rujeola
Sursă FOTO: Unsplash
cazuri noi de rujeola

Febra și frisoanele sunt simptome comune ale infecțiilor sau a altor afecțiuni medicale. Febra este o creștere a temperaturii corpului, în timp ce frisoanele sunt tremurături ale întregului corp. Ambele pot fi simptome ale unei infecții, cum ar fi gripa sau pneumonia, dar pot fi, de asemenea, simptome ale altor afecțiuni precum boala inflamatorie pelvină sau cancer.

Febra este un mecanism de apărare al organismului împotriva infecției. Atunci când organismul este invadat de viruși sau bacterii, sistemul imunitar eliberează substanțe chimice numite citokine, care declanșează o creștere a temperaturii corpului. Aceasta creștere a temperaturii ucide virușii și bacteriile și poate ajuta organismul să lupte mai eficient împotriva infecției.

Frisoanele sunt, de asemenea, un mecanism de apărare al organismului împotriva infecției. Atunci când organismul se încălzește, vasele de sânge se dilată, ceea ce permite sângelui să circule mai ușor prin organism. Frisoanele sunt tremurături și contractări musculare care ajută la încălzirea rapidă a organismului.

Cauze pentru febră și frisoane

Unul dintre cele mai frecvente cauze ale febrei și frisoanelor este o infecție virală sau bacterială, cum ar fi o răceală sau gripa. Acestea sunt cele mai frecvente infecții cauzatoare de febră și frisoane, dar alte infecții, cum ar fi pneumonie, septicemia și meningita pot, de asemenea, să cauzeze aceste simptome.

Febra și frisoanele pot fi simptome ale multor afecțiuni diferite. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale acestor simptome sunt:

  • Infecții virale, cum ar fi gripa sau răceala
  • Infecții bacteriene, cum ar fi pneumonia sau sepsisul
  • Boala inflamatorie pelvină
  • Cancer
  • Reacții alergice
  • Boli autoimune, cum ar fi lupusul
  • Medicamente

Febra nu trebuie tratată întodeauna

Dacă febra și frisoanele sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi tuse, dificultăți la respirație sau dureri în piept, ar trebui să vă adresați imediat unui medic. Dacă febra și frisoanele sunt singurele simptome, acestea de obicei se rezolvă în câteva zile cu odihnă, hidratare și medicație.

Febra trebuie tratată atunci când este prea mare sau durează prea mult, sau când cauzează disconfort sau alte simptome neplăcute. De exemplu, dacă febra dumneavoastră este atât de mare încât vă face să vă simțiți rău sau vă împiedică să dormiți, atunci ar trebui să luați medicamente pentru a o reduce.

De asemenea, dacă febra durează mai mult de câteva zile sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi dificultate în respirație, dureri de cap severe, sau dureri de gât sau de urechi, atunci ar trebui să consultați un medic pentru a vă asigura că nu aveți o infecție mai gravă.

Valorile care sunt considerate periculoase pentru febra variază în funcție de vârstă și de alte factori de risc. Valorile generale pentru temperatura corporală normală se consideră a fi între 36,5 și 37,5 grade Celsius.

  • Febra se consideră a fi prezentă atunci când temperatura corporală este mai mare de 37,5 grade Celsius.
  • Febră moderată se consideră a fi între 38-39 grade Celsius, iar febra severa peste 39 grade Celsius.
  • Febra mare, de peste 40 de grade Celsius este considerată periculoasă, mai ales dacă este persistentă sau însoțită de alte simptome precum dificultate în respirație sau durere toracică. O febra mare, poate indica o infecție severă, inclusiv sepsis, sau o altă afectiune de sănătate severă.

Febră continuă, poate fi dăunătoare la copii tineri, bătrâni sau persoane cu alte probleme de sănătate, acestea necesită să se consulte medicul pentru evaluarea, diagnosticul și tratamentul adecvat.

Febra nu necesită întotdeauna tratament. În anumite cazuri, febra poate fi un semn al unei reacții normale ale organismului la o infecție sau inflamație, care poate ajuta la combaterea infecției. În aceste cazuri, medicul poate recomanda doar odihnă și hidratare, și așteptați până când febra trece de la sine.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel