Febra în timpul sarcinii: riscuri și recomandări de la medicul specialist. Când ești însărcinată, poate fi greu de spus dacă suferi de febră sau pur și simplu resimți doar o căldură mai intensă.
La fel ca majoritatea viitoarelor mămici care așteaptă un bebeluș, s-ar putea să îți simți corpul mai fierbinte, datorită schimbărilor hormonale. Însă, apariția febrei nu este un lucru normal, ci o problemă ce indică faptul că ceva nu este în regulă.
Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital îți spune ce trebuie să știi despre febra în timpul sarcinii – inclusiv temperatura la care este considerată febra la femeile gravide, care sunt riscurile și importanța de a avea un consult medical.
Ce temperatură este considerată febră pentru gravide și care sunt simptomele febrei în sarcină?
„Când vine vorba de febră, numerele de pe termometrul indică gravitatea simptomelor. Temperatura la o persoană sănătoasă se află între 36,6 și 37,4 grade Celsius. În general, regula este aceeași în timpul sarcinii: o temperatură de peste 37,5 grade Celsius este considerată cel putin subfebră. Dacă temperatura trece de 38 grade C, sună-ți imediat medicul.
În caz contrar, o febră cu nivel scăzut, care este sub 38 grade C, de cele mai multe ori, nu este ceva de care să îți faci griji. Însă este recomandat să urmărești termometrul pentru a te asigura că numerele nu încep să crească.”, afirmă dr. Silviu Iștoc.
Care sunt cauzele apariției febrei în timpul sarcinii?
Te poți confrunta cu febră în timpul sarcinii din aceleași motive din cauza cărora apare și atunci când nu este vorba de o sarcină. În fapt, șansele sunt mai mari să te confrunți cu infecții virale comune, cum ar fi gripa sau răceala, în această perioadă delicată. Acest lucru se poate întâmpla pentru că sistemul imunitar este modificat pentru a-ți proteja fătul.
Febra mică poate fi rezultatul unei infecții virale benigne, precum o răceală, în timp ce temperatura mai mare poate fi un simptom al gripei. Uneori, febra poate fi cauzată de o infecție bacteriană – precum o infecție a tractului urinar, o infecție a rinichilor – care poate necesita antibiotice.
Din această cauză, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de carne crudă, pește și brânză nepasteurizată pentru a evita expunerea la bacterii precum listeria, ce pot provoca, de asemenea, o febră ridicată.
Ce riscuri pot apărea asupra sarcinii din cauza febrei?
Este puțin probabil ca febra să aibă un efect major asupra sarcinii, mai ales daca episodul are loc dupa 10 saptamani. În general, febra ușoară sub 37,8 grade nu este un motiv de îngrijorare și, de obicei, nu va avea niciun impact asupra copilului tău în creștere. Dar o febră mai mare poate fi mai gravă, motiv pentru care este atât de important să apelezi la medicul tău imediat ce începi să vezi că aceste numere cresc.
„În timp ce femeile însărcinate și bebelușii lor sunt mai susceptibili să sufere de complicații din cauza unei febre mari netratate, este important să știm că nu febra în sine provoca probleme; ar putea fi o indicație a unei afecțiuni de bază, cum ar fi o infecție.”, adaugă Dr. Silviu Iștoc.
De asemenea, este posibil să fi citit despre studiile care leagă febra ridicată netratată la femeile însărcinate cu un risc crescut de autism la copii. Totuși, nu îți face griji, deoarece șansele să te afli în această situație sunt mici și încă mai sunt necesare multe cercetări înainte de a trage concluzii definitive.
Cu toate acestea, prevenția și adresarea imediată către medic este cel mai bun tratament pentru evitarea oricăror complicații care ar putea surveni odată cu apariția febrei.
Supranumit și doctorul care salvează viețile nenăscute, Silviu Iștoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProVita.
Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Iștoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive făcute, dintre care unele cu grad înalt de dificultate.