Sari la conținut

FDA vrea să reducă nivelurile de sare din alimentele procesate și ambalate. Care va fi doza zilnică recomandată

sare de masa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Doza zilnica de sare

Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite ale Americii plănuiește să reducă nivelul de sare din alimentele ambalate și procesate cu 20%, pentru a aduce aportul mediu la aproximativ 2.750 de miligrame pe zi.

Conform Ghidurilor Alimentare din SUA, o persoană nu ar trebui să consume mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi, adică aproximativ o linguriță de sare.

FDA și-a lansat programul de reducere a cantității de sare în 2021, stabilind un obiectiv de 2,5 ani. Scopul fazei I a fost de a reduce aportul mediu zilnic de sodiu de la 3.400 de miligrame la 3.000 de miligrame.

FDA vrea să reducă nivelurile de sare din alimentele procesate și ambalate

Aportul ridicat de sodiu este legat de probleme de sănătate, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile au arătat că reducerea consumului de sare ar putea preveni sute de mii de decese premature și boli.

Cu toate acestea, pentru a reduce efectiv consumul de sare, trebuie făcute modificări în aprovizionarea cu alimente, deoarece mai mult de 70% din sare provine din alimente procesate și preparate.

„Reducerea sodiului din aprovizionarea cu alimente are potențialul de a fi una dintre cele mai importante inițiative de sănătate publică dintr-o generație. Succesele timpurii pe care le vedem cu reducerea nivelului de sodiu în anumite alimente sunt încurajatoare și indică impactul pe care credem că abordarea noastră generală o poate avea asupra bunăstării societății”, a declarat Jim Jones, comisarul adjunct al FDA pentru alimente umane, într-un comunicat de presă.

Regulă nouă pentru etichetarea nutrițională a ambalajului

Faza II va continua să vizeze nivelurile de sodiu din alimentele procesate comercial, ambalate și preparate de pe piață. FDA lucrează, de asemenea, în mod activ la o viitoare regulă finală care actualizează definiția afirmației „sănătos”, o regulă propusă pentru etichetarea nutrițională pe partea din față a ambalajului și explorează modalități de reducere a consumului de zaharuri adăugate.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă limitarea aportului de sodiu la cel mult 2.300 de miligrame pe zi, cu o limită ideală de 1.500 de miligrame pentru cei cu hipertensiune arterială. AHA sugerează că reducerea aportului zilnic de sodiu cu 1.000 de miligrame poate îmbunătăți semnificativ tensiunea arterială și sănătatea inimii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel