Din cuprinsul articolului
Fără tabu, despre tabu-uri. Dr. Ioan Boleac: Nu, avortul nu este o metodă de contracepție! Reprezintă doar rezolvarea eșecului unei metode de contracepție.
Statisticile naţionale sunt îngrijorătoare: avem cele mai multe mame minore din Uniunea Europeană. În 2021, aproape 9% din femeile care au născut au avut vârste între 15 și 19 ani, iar 0,4% dintre acestea auavut sub 15 ani, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică.
Mai mult, în România, au fost făcute aproape 48.000 de întreruperi de sarcină în anul 2019, mai mult de jumătate dintre acestea fiind realizate la cerere.
Deşi se fac eforturi susţinute pentru promovarea metodelor contraceptive şi pentru asimilarea lor în rândul populaţiei, în ţara noastră rata avorturilor rămâne, în continuare, foarte ridicată. Practic, la noi, educația sexuală „este admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipseşte cu desăvârşire”.
În anul 2022, majoritatea subiectelor legate de începerea vieții sexuale, de contracepție, de naștere, de avort, sunt încă subiecte extrem de sensibile.
„Daca vrem sa cautam un „vinovat” pentru aceste statistici nefericite, trebuie sa intelegem ca nu este vorba de fapt de unul singur, ci de mai multi”, ne-a declarat în exclusivitate dr. Ioan Boleac, medic ginecolog.
De ce tot ce ține de viața sexuală în România este un mare tabu? Este necesară o educație sexuală începând cu copiii din clasele primare? Cum îi ajutăm pe copiii noștri să devină responsabili, înțelegând că tot ce ține de viața noastră ține de libertatea noastră și nu de alegerile altora? Este sau nu avortul un drept sau o crimă? Are dreptul medicul ginecolog sa refuze efectuarea unei intreruperi de sarcina?
La aceste întrebări și la multe altele ne-a răspuns într-un interviu sincer și fără tabu-uri, Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, cu competențe în fertilizare in vitro (FIV), ecografie, colposcopie, laparoscopie și histeroscopie.
Dacă v-ați afla în fața unor copii de clasa a III-a sau a IV-a, cum ați explica, în câteva cuvinte ce este contracepția și de ce este atât de importantă pentru femeile din ziua de astăzi? Ați prefera să discutați acest subiect doar cu fetițele din acea clasă sau și cu băieții?
Considerați că vârsta de 9-11 ani e una ideală pentru o educație sexuală? Pot copiii la această vârstă să înțeleagă conceptul de contracepție?
Nu sunt un expert in psihologia si educatia copilului, dar cred ca atunci cand discuti cu un copil (ca si cu un adult, de altfel) este esential sa te pui in pielea lui si sa te intrebi: Cum sa ma exprim ca sa fiu inteles cat mai bine?
Raspunsul la aceasta intrebare este, in cazul unui interlocutor copil, ca trebuie sa folosesti termeni cat mai simpli si usor de inteles (adica aproape deloc termeni medicali) si sa stii cum sa
faci ca sa-i captezi interesul pentru subiectul respectiv.Nu, subiectul ii priveste cu siguranta si pe baieti, nu numai pe fetite. Si asta o spun ca tata de baiat.
Nu sunt convins ca un copil de 9-11 ani poate sa inteleaga conceptul de contraceptie, eu as zice ca acest subiect ar trebui abordat cu copiii din gimnaziu, nu cu cei din scoala primara. Dar ma repet, este parerea mea personala, la aceasta intrebare cel mai in masura sa dea un raspuns este un psiholog sau un psihoterapeut.
******
În România se discută foarte mult, în ultimii ani, despre necesitatea educației sexuale în școli. Ce nu am auzit pe nimeni discutând e metoda reală în care copiii ar putea „studia” un astfel de curs. Ar fi o materie de un an? Sunt necesare notele? Cine ar preda această materie?
Nu ar fi mai benefică o materie generală care să cuprindă partea practică a unei educații SANITARE? Copiii ar putea învăța nu doar despre contracepție și partea sexuală, dar și despre metodele de prim ajutor în cazuri de urgență. Copiii ar trebui să afle nu doar despre pilula contraceptivă, prezervativ și când pot să-și înceapă viața sexuală. Ci și despre cum trebuie să reacționeze când cineva are un infarct sau un accident vascular cerebral sau, pur și simplu, când sunt înțepați de o albină.
Nu ar fi mai potrivită pledarea, din partea specialiștilor și a oamenilor politici, pentru un introducerea în școli a unui curs de „Educație sanitară”, în loc de „Educație sexuală”?
Nu cred ca am un raspuns viabil in privinta necesitatii notelor sau perioadei de studiu, dar in ceea ce priveste alegerea persoanei/persoanelor potrivite pentru a preda aceasta materie, solutia cred ca este o echipa mixta alcatuita din experti in sanatate, experti in pedagogie si psihologi sau psihoterapeuti.
Sunt intru totul de acord ca un scolar din ziua de astazi nu are nevoie doar de educatie sexuala, ci de educatie pentru sanatate la modul general, care sa il invete cum sa se descurce, asa cum spuneati, intr-o multitudine de situatii cu care s-ar putea intalni.
De altfel, din cate stiu, una dintre ideile ministrului Campeanu a fost introducerea incepand cu anul viitor a unei noi materii de studiu, care sa includa educatie pentru sanatate, educatie juridica, financiara si ecologica. Mi s-a parut o idee buna.
Statisticile din 2021 arată că 9% dintre femeile care au născut au între 15 și 19 ani, iar un procent de 0,4% dintre acestea au sub 15 ani. Ce vârstă au avut cele mai tinere paciente ale d-voastră? Dar cele mai în vârstă?
De ce credeți că tot ceea ce ține de viața sexuală a tinerilor este considerat, din păcate, încă un subiect tabu? Cei mai mulți jurnaliști/ influenceri/ formatori de opinie tind să arate imediat către vinovatul principal: biserica ortodoxă.
Dumneavoastră cine considerați că e „vinovatul” pentru statisticile de mai sus?
Cea mai tanara femeie a carei nastere am asistat-o avea 14 ani; asta se intampla cu mai bine de 10 ani in urma, pe vremea cand inca eram medic rezident la maternitatea Giulesti. Iar cea mai in varsta avea 48 de ani; explicatia pentru aceasta din urma este ca, datorita faptului ca zona mea de interes maxim este fertilizarea in vitro, intalnesc destul de des si mame cu varsta mai mare de 40 de ani.
Daca vrem sa cautam un „vinovat” pentru aceste statistici nefericite, trebuie sa intelegem ca nu este vorba de fapt de unul singur, ci de mai multi.
Da, Biserica Ortodoxa Romana isi are rolul sau in aceasta problema, dar mai sunt si alti factori: lipsa cronica de educatie pentru sanatate la modul general si de educatie sexuala in mod particular; lipsa de interes a statului roman de a crea un cadru legislativ care sa faciliteze contraceptia si educatia sexuala; lipsa posibilitatilor financiare in unele medii defavorizate.
Ce părere aveți despre avort? Unii consideră că dreptul femeii la propriul corp este superior dreptului copilului nenăscut la viață.
Cum vă raportați, în calitate de specialist, la această problemă atât de importantă a vremurilor pe care le trăim? Dincolo de stigma bisericii sau de răcnetul organizațiilor și grupurilor civice, care este poziția d-voastră? Este avortul soluția pentru „sănătatea reproducerii”?
Desi este greu de dat un raspuns la o asemenea problema, consider intr-adevar ca dreptul femeii la propriul corp este superior dreptului la viata al copilului nenascut. Aceasta este doar opinia mea personala. Dar asta nu inseamna ca privesc avortul ca pe o solutie.
Nu, avortul nu este o solutie la nimic… este doar o metoda nefericita, as putea spune tragica, pe care o pot alege femeile pentru a rezolva problema unei sarcini nedorite. Din pacate, in unele cazuri, aceasta metoda lasa urme foarte adanci, asupra fizicului, dar mai ales psihicului femeii.
Ați declarat, la un moment dat, că refuzați să faceți avort. Puteți să ne vorbiți mai mult despre acest lucru? După 40 – 50 de ani de interzicere a avortului și 30 de ani de practicare a avortului „în cascadă”, e timpul ca în România să se vorbească fără patos despre acest subiect.
Unii susțin că avortul este tot o metodă de contracepție. În opinia d-voastră, ce este avortul?
Nu, avortul nu este o metoda de contraceptie. De fapt, el reprezinta rezolvarea esecului unei metode de contraceptie. Da, intr-adevar, nu mai fac intreruperi de sarcina de cativa ani buni. Este un subiect ce a fost si inca este extrem de dezbatut de catre unele persoane: are dreptul medicul ginecolog sa refuze efectuarea unei intreruperi de sarcina?
De ce am luat decizia asta? Pe de o parte, pentru ca lupt zi de zi cu infertilitatea unor pacienti extrem de amarati pentru faptul ca nu pot avea un copil si ma bucur extrem de mult cand ii vad in brate cu minunea lor. Si atunci nu mi se pare firesc ca intr-un moment al zilei sa ajut la crearea unei vieti, iar intr-un alt moment al zilei sa ajut la luarea unei vieti.
Pe de alta parte, pentru ca asa am simtit. Si cred ca acest aspect este mult mai important ca cel pe care l-am mentionat mai sus.
Sa va explic un pic. Esti medic ginecolog in formare, adica medic rezident, si in primii ani inveti sa faci un chiuretaj uterin; mi se pare normal acest lucru, trebuie sa fii capabil ca medic ginecolog sa faci un chiuretaj uterin, pentru a putea rezolva situatii de genul unei sarcini oprite in evolutie sau unui avort incomplet. Esti mic, trebuie sa inveti, vine pacienta, ai facut chiuretajul, pacienta este bine, pleaca acasa.
Dar apoi cresti, inveti sa faci ecografie, si faci si ecografii de sarcina, si ecografii de prim trimestru de sarcina; eh, acum lucrurile se complica, pentru ca dupa ce ai vazut cum ii pulseaza inima, dupa ce ai masurat ritmul cardiac, numarul de batai pe minut al inimii unui copil nenascut, nu mai poti privi chiuretajul ca pe ceva abstract, parca intelegi cu totul altfel ceea ce faci acolo… si astfel nu pot sa privesc avortul decat ca pe a lua viata cuiva care inca nu s-a nascut, si asta nu vreau sa fac.
*****
În încheiere, revin la întrebarea inițială și o dezvolt puțin. Cum le-ați explica unor fete de 11 ani care sunt cele mai sigure metode contraceptive? Cum le-ați explica unor băieți de 11-12 ani că actul sexual nu e doar un act fizic, ci presupune și multă responsabilitate?
Dupa cum am spus mai sus, nu sunt convins ca mintea unui copil de 11 ani intelege in totalitate ideea de contraceptie, metode contraceptive, act sexual, si asa mai departe. Dar daca ar trebui sa vorbesc unor copii de aceasta varsta despre aceste subiecte, m-as pune la mintea lor.
Adica as incerca sa le explic aceste lucruri folosind alte notiuni pe care deja le au: familie, mami, tati, joaca, dragoste, siguranta…o astfel de discutie ar trebui sa includa si un grad de joaca, multe imagini si culori, pentru a ajunge cu adevarat la ei; si astfel, captandu-le si pastrandu-le interesul, as incerca sa le explic si conceptele mai complicate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…