Sari la conținut

Descoperirea care zguduie creştinismul. Faptele miraculoase din copilăria lui Iisus, într-un papirus vechi de 1600 de ani

Iisus
Sursă foto: EVZ
Descoperire despre Iisus

Descoperirea care zguduie creştinismul. Faptele miraculoase din copilăria lui Iisus. Într-un papirus vechi de 1600 de ani vorbește despre copilăria lui Iisus. Fragmentul face parte din cel mai vechi exemplar cunoscut al Evangheliei lui Toma.

Un papirus nou descoprit recent, vechi de peste 1600 de ani, dezvăluie faptele miraculoase ale lui Iisus din copilăria sa, o perioadă a vieții care nu apare în Biblia canonică

Figura centrală a religiei creștine

Iisus
Foto credit: arhiva Doctorul Zilei

Iisus din Nazaret, figura centrală a religiei creștine, este probabil cea mai influentă persoană din istoria umanității.

Cu toate acestea, istoricii și teologii știu foarte puține despre viața sa, în special despre perioada timpurie, copilărie și tinerețe, potrivit IFL Science.

Prima parte a vieții lui Iisus

Există relatări apocrife despre prima parte a vieții lui Iisus, cum ar fi Evanghelia copilăriei după Toma, care prezintă faptele miraculoase ale copilăriei lui Iisus, dar astfel de texte nu sunt acceptate de canonul oficial.

Acum, însă, un nou fragment de papirus, recent descoperit, oferă o versiune și mai veche a textului despre copilăria lui Iisus.

Relatări vechi de 1600 de ani

Există multe relatări despre viața lui Iisus, neacceptate oficial de Biserică, cunoscute sub denumirea de texte apocrife.

O astfel de bucată de literatură apocrifă a stat neobservată zeci de ani la Biblioteca de Stat și Universitatea Carl von Ossietzky din Hamburg. Este vorba despre un fragment de papirus inventariat ca „P.Hamb.Graec. 1011”.

Potrivit experților Lajos Berkes de la Institutul pentru Creștinism și Antichitate de la Humboldt-Universität zu Berlin (HU) și prof. Gabriel Nocchi Macedo de la Universitatea din Liège, Belgia, fragmentul face parte din cel mai vechi exemplar cunoscut al Evangheliei lui Toma.

Un alt papirus care vorbește despre Iisus

Amuleta descoperita arunca o noua lumina importanta asupra crestinismului timpuriu, la doar 300 de ani de la convertirea imparatului roman Constantin la religia crestina, potrivit Robertei Mazza, cercetator la Institutul John Rylands care a dat peste aceasta amuleta, in timp ce lucra la miile de fragmente ale unor documente nepublicate pastrate in seifurile bibliotecii.

Papirusul arata cum creștinii au adoptat practica egipteana antica de a purta amulete pentru a-i proteja impotriva pericolelor. Aceasta practica de a scrie texte religioase pe bucati de papirus a fost continuata de catre crestini, care au inlocuit rugaciunile zeilor egipteni si greco-romani cu extrase din Biblie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel