Deși monogamia este relativ rară printre mamifere, un studiu făcut în Argentina a scos la iveală cât de important este să ai un singur partener.
,,Spuneți-i dragoste, spuneți-i prietenie, spuneți-i mariaj, există ceva în natura noastră care conduce la crearea unor legături emoționale de durată”, explică profesorul Eduardo Fernandez-Duque inițatorul studiului.
Fernandez și echipa lui de cercetători au urmărit timp de 16 ani comportamentul unor maimuțe-bufniță din regiunea argentiniană Chaco.
Maimuțele bufniță sunt considerate specii monogame, însă oamenii de știință au descoperit că atunci când unul dintre parteneri este înlocuit, cuplul respectiv va avea mai puțini nou-născuți decât perechile care rămân fidele.
Se pare că diferența dintre rata natalității poate fi afectată de perioada pierdută cu acomodarea cu noul partener.
Eduardo Fernandez-Duque profesor la Universitatea Pennsylvania spune că relațiile monogame au jucat un rol important în evoluția umană și au dus la perpetuarea speciei.
Profesorul și echipa sa au monitorizat 18 grupuri de maimuțe bufniță din regiunea Chaco, Argentina, observându-le comportamentul, schimbarea perechilor și rata natalității timp de 16 ani.
În cadrul grupurilor monogame alcătuite din mascul adult, femelă adultă și descendenți, puii părăsesc gupul în jurul vârstei de 3-4 ani.
Au observat însă că există cazuri în care un mascul singur atacă masculul dintr-o pereche luându-i locul. Aceste evenimente destul de des întâlnite afectează fertilitatra.
Maimuțele bufniță care au un singur partener nasc cu 25% mai mulți urmași într-o decadă, decât cele care au doi sau ai mulți parteneri.
,,Ceea ce încercăm să demonstrăm e că dacă reușești să ai un singur partener faci mai mulți copii decât dacă ești forțat să-ți schimbi partenerul”, adaugă profesorul.
De asemenea, scăderea fertilității poate apărea și din cauza unei întârzieri a reproducerii femelei deoarece maimuțele bufniță concep doar între lunile martie și mai, iar înainte de a concepe trebuie să se obișnuiască cu noua pereche.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…