Sari la conținut

Famotidina Zentiva 20mg, 3 blistere x 10 comprimate filmate

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

–        Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–        Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

–              Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

–        Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 In  acest  prospect  gasiti: 

1.           Ce este Famotidina Zentiva si pentru ce se utilizeaza

2.           Inainte sa utilizati Famotidina Zentiva

3.           Cum sa utilizati Famotidina Zentiva

4.           Reactii adverse posibile

5.           Cum se pastreaza Famotidina Zentiva

6.           Informatii suplimentare

 

1. Ce este Famotidina Zentiva si pentru ce se utilizeaza

 

Famotidina Zentiva este un medicament din grupa numita antagonisti ai receptorilor H2.

Principala sa actiune este de a reduce cantitatea de acid secretata in stomac.

Acest medicament este utilizat in:

–           tratamentul ulcerului gastro-duodenal activ, esofagitei de reflux si altor stari hipersecretorii (de exemplu sindrom Zollinger-Ellison);

–           profilaxia recidivarii ulcerului duodenal.

 

Acest medicament este un medicament destinat adultilor si varstnicilor. Famotidina Zentiva nu este recomandat pentru utilizarea la copii, datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

 

2. Inainte sa utilizati Famotidina Zentiva

 

Nu utilizati Famotidina Zentiva

–           daca sunteti alergic (hipersensibil) la famotidina sau la oricare dintre celelalte componente ale Famotidina Zentiva,

–           daca sunteti insarcinata sau alaptati.

 

Aveti grija deosebita cand utilizati Famotidina Zentiva

Inainte sa luati Famotidina Zentiva, spuneti medicului dumneavoastra:

–           daca aveti reactii de hipersensibilitate incrucisata intre diferite blocante ale receptorilor H2. Se impune  prudenta  daca  aveti  antecedente  ale  acestor  manifestari  de  hipersensibilitate  la  alte medicamente din aceasta clasa.

–              daca aveti cancer gastric. In cazul in care aveti ulcer gastric se recomanda verificarea benignitatii leziunii inaintea inceperii tratamentului, eventual si pe parcursul acestuia. Ameliorarea simptomatologiei dupa tratamentul cu famotidina nu exclude caracterul malign al afectiunii.

–           daca aveti insuficienta renala. Deoarece famotidina este excretata in principal pe cale renala, este  necesara  prudenta  si  reducerea  dozelor  la  pacientii  cu  insuficienta  renala  si  clearance-ul creatininei sub 30 ml/minut.

 

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

 

Inainte sa luati Famotidina Zentiva, mentionati medicului daca sunteti in tratament cu unul din medicamentele de mai jos:

– probenecid, deoarece administrarea concomitenta de probenecid si famotidina trebuie evitata.

– antiacide, deoarece absorbtia digestiva a famotidinei poate fi diminuata de administrarea concomitenta a medicamentelor care contracareaza sau neutralizeaza aciditatea gastrica (antiacide). In acest caz, se recomanda ca antiacidele sa se administreze cu cel putin 2 ore dupa administrarea comprimatelor filmate Famotidina Zentiva.

– itraconazol, ketoconazol, posaconazol, deoarece la administrarea concomitenta de famotidina apare riscul diminuarii absorbtiei acestora datorita cresterii pH-ului. De aceea, acestea trebuie administrate cu cel putin 2 ore mai devreme decat comprimatele filmate Famotidina Zentiva. Daca se administreaza concomitent Famotidina Zentiva si medicamente a caror absorbtie este influentata de aciditatea gastrica, trebuie sa se ia in considerare posibilitatea modificarii absorbtiei acestor medicamente.

– atazanavir, deoarece la administrarea concomitenta de famotidina apare riscul diminuarii concentratiei plasmatice de atazanavir.

 

Utilizarea Famotidina Zentiva impreuna cu alimente si bauturi

Nu exista restrictii legate de administrarea impreuna cu alimente si bauturi.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Famotidina traverseaza bariera feto-placentara. Deoarece nu exista studii controlate efectuate  la gravide, este contraindicata administrarea medicamentului in cursul sarcinii.

Famotidina se excreta in laptele matern, de aceea administrarea in cursul alaptarii este contraindicata, motiv pentru care se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Famotidina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

In timpul tratamentului cu famotidina exista posibilitatea aparitiei ametelii si oboselii, motiv pentru care conducerea vehiculelor si folosirea de utilaje este interzisa daca aceste simptome apar.

 

Informatii importante privind unele componente ale Famotidina Zentiva

Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza vreunul din componentele acestui medicament.

 

3. Cum sa utilizati Famotidina Zentiva

 

Utilizati intotdeauna Famotidina Zentiva exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 

Comprimatele filmate se administreaza oral cu putina apa.

 Adulti

Ulcer gasto-duodenal activ

Doza recomandata este de 40 mg famotidina, administrata oral, in priza unica, seara la culcare sau 20 mg famotidina de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 4-8 saptamani.

 

Profilaxia recidivelor in ulcerul duodenal

Doza recomandata este de 20 mg famotidina administrata oral, seara la culcare.

 

Esofagita de reflux

Doza uzuala este de 20 mg famotidina oral, de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 4-8 saptamani. In esofagite de grad III-IV, doza poate fi crescuta la 40 mg famotidina de doua ori pe zi.

 

Sindrom Zollinger-Ellison

Doza initiala recomandata este de 20 mg famotidina administrata oral, la intervale de 6 ore. Doza de intretinere si durata tratamentului se stabilesc in functie de raspunsul terapeutic.

 

 Insuficienta  renala:

La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance al creatininei <30 ml/minut), doza recomandata este de 20 mg famotidina administrata oral, seara la culcare.

 

 Insuf i ci ent a  hepat ica:

Nu este necesara ajustarea dozei.

 

Varstnici:

Nu este necesara ajustarea dozei in functie de varsta.

 

Utilizarea la copii

Nu este recomandat pentru utilizarea la copii si adolescenti, datorita lipsei datelor privind siguranta si eficacitatea.

 

Daca ati utilizat mai mult Famotidina Zentiva decat trebuie

Daca ati luat mai multe comprimate filmate decat trebuie, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati intotdeauna cu dumneavoastra cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat sa stie ce ati luat.

Intoxicatia severa cu famotidina (doze de pana la 800 mg pe zi) nu a determinat reactii adverse semnificative.

 

Daca ati uitat sa utilizati Famotidina Zentiva

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

 

Daca incetati sa utilizati Famotidina Zentiva

Nu intrerupeti tratamentul Famotidina Zentiva, care este, de obicei, de lunga durata. Luati aceste comprimate filmate, intreaga perioada a tratamentului stabilita de medicul dumneavoastra, chiar si atunci cand incepeti sa va simtiti mai bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4. Reactii adverse posibile

 

Ca toate medicamentele, Famotidina Zentiva poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt prezentate conform frecventei de aparitie folosind urmatoarea conventie:

Foarte frecvente care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente           care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente              care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare              care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Foarte rare          care afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti

Cu frecventa necunoscuta             care nu poate fi estimata din datele disponibile.

 

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse care pot sa apara in timpul tratamentului cu Famotidina Zentiva:

Frecvente: durere de cap, ameteala, diaree, constipatie, balonare.

Mai putin frecvente: tulburari de gust, greata, varsaturi, disconfort abdominal/distensie abdominala, senzatie de gura uscata, urticarie, mancarimea pielii, eruptii tranzitorii pe piele, anorexie, oboseala.

Foarte rare: valori anormale ale enzimelor ficatului, aritmie (tulburarea ritmului inimii), bloc atrioventricular (tulburari de conductie in tesutul inimii), modificari ale numarului de elemente figurate din sange (agranulocitoza, leucopenie, pancitopenie, trombocitopenie, neutropenie), crize epileptice/convulsii (la pacientii cu insuficienta renala), furnicaturi, pneumonie interstitiala, caderea parului, uscaciunea pielii, o afectiune grava a pielii precum necroliza epidermica toxica, durere la nivelul articulatiilor, crampe ale muschilor, senzatie de apasare in piept, edem angioneurotic (reactie alergica grava), bronhospasm (ingustarea temporara a bronhiilor care reduce debitul de aer care le traverseaza provocand o suieratura la expiratie sau tuse), icter colestatic (manifestat prin ingalbenirea pielii), dezvoltarea excesiva a glandei mamare la barbat reversibila dupa incetarea tratamentului, impotenta (imposibilitatea persistenta de a mentine o erectie), depresie, halucinatii, agitatie, anxietate, confuzie, scaderea libidoului (interes scazut pentru activitatea sexuala), insomnie.

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.            Cum se pastreaza Famotidina Zentiva

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

Nu utilizati Famotidina Zentiva dupa data de expirare inscrisa pe cutie/blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.            Informatii suplimentare

 

Ce contine Famotidina Zentiva

– Substanta activa este famotidina. Fiecare comprimat filmat Famotidina Zentiva 20 mg contine famotidina 20 mg. Fiecare comprimat filmat Famotidina  Zentiva 40 mg contine famotidina  40  mg.

– Celelalte componente sunt: nucleu – celuloza microcristalina tip 101, lactoza monohidrat 20 mesh, amidon  de  porumb,  povidona  K30,  dioxid  de  siliciu  coloidal,  croscarmeloza  sodica,  stearat  de magneziu; film – hipromeloza 5 cP, polisorbat 80, dioxid de titan (E 171), talc, macrogol 6000.

 

Cum arata Famotidina Zentiva si continutul ambalajului

Famotidina Zentiva se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, de culoare alba sau aproape alba.

Medicamentul este disponibil in cutie cu 3 blistere mate din Al/PVC a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. ZENTIVA S.A.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel