Sari la conținut

Familiile cu doi copii ar putea fi scutite de anumite taxe. Marcel Ciolacu a anunțat condițiile

familii
Sursă foto: Shutterstock
Populaţia României scade încet dar sigur.

Ministerul Muncii propune scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern, proiect susținut și de către Marcel Ciolacu.

Familiile care au mai mult de doi copii vor avea anumite beneficii de la stat. Este vorba despre părinții care muncesc și sunt angajați cu contracte de muncă.

Sprijinul ar uma să fie acordat de anul viitor, pentru a veni în sprijinul familiilor mari, care ajută la creșterea natalității. Șeful Guvernului a adăugat că astfel de deduceri vor permite inclusiv dezvoltarea serviciilor de învățământ privat și instituțiilor spitalicești private, mai ales că, odată cu aderarea la OCDE, în 2026, vor veni în țară și mari companii de asigurări.

„Este evident că anul următor va fi, e trecut în PNRR, o reformă fiscală, dar sunt identificate anumite măsuri pe care putem să le luăm mult mai rapid.

Avem o problemă cu demografia, trebuie să luăm anumite măsuri, nu putem doar să constatăm, am constatat și nu am făcut nimic. Trebuie să vii cu soluţii, chiar dacă sunt soluţii parţiale.

V-am spus că prin reforma fiscală eu văd, în primul şi în primul rând, faptul că din impozitul pe venit, în viitor, trebuie să fie deduceri.

Astfel, vei dezvolta serviciile, şi serviciile de învăţământ, şi învăţământ privat, şi after-school, şi grădiniţe, şi creşe şi instituţii spitaliceşti private, prin deduceri şi printr-un sistem de asigurări naţional”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Prioritatea noastră este ca la cei care au doi copii, să începem să scădem

„Trebuie să intrăm într-o normalitate, mai mult ca sigur, când vom intra în OECD, în 2026, vor veni şi marile companii de asigurări şi pe un sistem de sănătate aşezat.

Este normal să venim cu priorităţi. Prioritatea noastră este ca la cei care au doi copii, să începem să scădem”, a replicat Marcel Ciolacu, întrebat de proiectul de hotărâre de guvern care prevede scăderea taxării muncii pentru familiile care au cel puţin doi copii.

Marcel Ciolacu: România a depășit momentul amatorismului

Sursă foto: Shutterstock

Prim-ministrul a arătat că deducerile nu pot fi introduse acum, având în vedere numărul mare de români care sunt plătți cu salariul minim pe economie.

”Eu nu pot să scad în acest moment la venitul minim pentru că o treime dintre români, în sistemul privat, sunt plătiți cu venitul minim. Dacă scad la venitul minim, o să ne trezim că sunt două treimi cu venitul minim. Cu alte cuvinte, aceste soluții emiprice și luate doar pentru că dau bine la televizor, eu nu o să le iau.

O să vin cu o reformă și cu un sistem de deucreri la venituri, ceva sustenabil și ceva exact cum este în țările dezvoltate. România a depășit momentul amatorismului”, a susținut Ciolacu.

Ministerul Muncii: măsurile privind creşterea natalităţii şi a calităţii vieţii familiilor cu copii

medicina de familie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cele mai importante măsuri şi termenele asumate de executiv pentru implementarea lor:

  • Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul copiilor, cu scopul creşterii veniturilor nete ale familiilor.
  • Facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat.
  • Tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private.
  • Reducerea migrației interne dinspre localitățile rurale și orașele mici din România către orașele mari prin reducerea decalajelor de dezvoltare socio-economică
  • Stimulente acordate tinerilor absolvenţi ca să profeseze în școlile din localitățile rurale – acces la locuințe construite pentru personalul din Sănătate şi Învăţământ, sporuri la salariu.
  • Încurajarea si dezvoltarea unor proiecte dedicate zonelor expuse riscului de depopulare prin migrație internă și externă: dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apa curentă, în mediul rural și urbanul mic, accesul la rețeaua de canalizare, dotarea locuinţelor cu baie în rural şi urbanul mic.
  • Construirea de creșe și grădinițe, în special, în orașele cu deficit semnificativ de locuri pentru învățământul preuniversitar.
  • Creşterea accesului la servicii medicale în rural: reînființarea dispensarelor comunale, construirea de centre comunitare integrate, construirea spitalelor regionale, dezvoltarea reţelei de medici de familie în rural.
  • Creșterea atractivității exercitării profesiei de asistent social în mediul rural, prin creșterea salariilor/acordarea unor sporuri și a unor facilități.

Majoritatea acestor măsuri au termen de realizare anul 2028 şi vor fi finanţate din fonduri publice şi/sau PNRR.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel