Sari la conținut

Familiile celor ce au murit de COVID-19, cu credite la banci, nu mai sunt despăgubite de asiguratori. „Există clauză de excludere”

covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce unii oameni nu s-au infectat cu Covid

Asigurări. Familiile celor ce au murit de COVID-19, cu credite la banci, nu mai sunt despăgubite de asiguratori, dacă pe certificatele de deces apare visusul SARs-CoV-2. Cauza: clauzele de excludere pentru pandemiile decretate.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat, la Atena 3, care sunt acese clauze de excludere are firmelor de asigurări de viață.

„Situația este absolut șocantă. Sunt zeci de mii de oameni care au asigurări de viață și sunt mii de persoane care au decedat în urmă contractării visurului COVID-19. Atenție, există clauză de excludere atunci când pe certificatul constatator al decesului este făcută mențiunea că ai fi murit de COVID.

Cei care au murit de Covid nu sunt despăgubiți de asiguratori

Doar că, în acest caz particular al nostru, această cauză a decesului este post-COVID. Și totuși, chiar și în această situație, am primit din partea asiguratorului un înscris, prin care ni s-a adus la cunoștință că nu vor fi despăgubiți cei care au rămas în urma decedatului, respectiv familia acestuia. Vreo 35.000 de euro ar avea de plătit în momentul de față.

Prin simplul fapt că Guvernul României a decretat pandemie și la noi în țară, iar din acel moment clauza respectivă a devenit aplicabilă. Orice persoană din țara asta, dacă are vreun membru al familiei cu credit la bancă, cu o datorie pe undeva, și au avut o asigurare de viață pentru situația în care ar fi decedat, nu vor fi despăgubiți în ipoteza în care ar contracta COVID și din pricina acestui virus ar muri.

Clauza poate fi denunțată doar în instanță

Lucrurile acestea pot fi rezolvate într-un singur mod. Moral și normal, legal, în același timp, ar fi trebuit că Guvernul, în momentul în care a decretat această stare de pandemie și în România, să aibă în vedere și situațiile acestea. Și pe partea cealaltă, dacă aceste clauze, pentru că noi vorbim de ani de zile de clauzele abuzive, nu au fost explicate celor care au făcut asigurări de viață, s-ar putea că cei care au asemenea clauze contractuale să le denunțe în instanța de judecată.

Toți asigurătorii au implementat această clauză contractuală, iar ei se vor folosi de această clauză contractuală prin care nu vor despăgubi absolut nimic, din punct de vedere pecuniar, dacă a fost decretată pandemie în România. Iar clauza contractuală poate fi denunțată exclusiv în instanță.”, a explicat avocatul la Antena 3.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel