Din cuprinsul articolului
Făina de greieri se vinde în România. Un magazin online din Baia Mare a pus la vânzare cel mai nou aliment aprobat de Comisia Europeană, făina de greieri. Recent, ministrul Agriculturii Petre Daea le recomanda românilor să nu mănânce, ci să-i lase pe greieri ”să cânte acolo unde sunt”.
Astfel, magazinul din Baia Mare vinde un kilogram de făină de greieri cu 96,25 de lei, adică de aproximativ 20 de ori mai scumpă decât un kilogram obișnuit de făină, precizând însă că este ”BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi, chimicale sau conservanți”.
În prezentarea produsului, comerciantul subliniază faptul că ”făina de greieri se prepara din greieri mari fără aripi” și că ”nu are gust, doar o ușoară aroma de nucă”.
Insectele, o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă
În ceea ce privește folosirea făinii de greier, aceasta ”se poate adauga la orice rețetă pentru un plus de proteine”, iar cei curioși ”pot încerca cu smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci etc”.
Comisia Europeană a autorizat, în 2022, comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.
Greierele de casă va fi disponibil integral, sub formă congelată, uscată sau de pudră.
În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a ajuns la concluzia că insectele reprezintă o sursă de alimentaţie hrănitoare şi sănătoasă, având un conţinut ridicat de grăsime, proteine, vitamine, fibre şi minerale.
În plus, insectele reprezintă o parte consistentă a alimentaţiei zilnice a sute de milioane de oameni la nivel mondial.