Din cuprinsul articolului
Incontinența urinară este o afecțiune care caracterizează pierderea involuntară a urinei. Aceasta este foarte frecventă la femei și apare mai ales după depunerea unor eforturi fizice mari, precum nașterea.
Această afecțiune va fi influentață și de modul în care ne „comportăm” cu rinichii și vezica urinară. Menținerea sănătății tractului urinar este esențială pentru evitarea incontinenței urinare.
„Incontinenţa urinară se referă la pierderea involuntară a urinei. Este o patologie destul de frecventă în rândul femeilor. Una din 2 femei va prezenta în viaţă această patologie.
De multe ori, femeile aleg să nu ne ceară ajutorul. Ele nu sunt instruite că această problemă există”, a spus medicul ginecolog Bogdan Chirculescu, vineri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
„Cauzele diferă. Apare atât la femei, cât şi la bărbaţi. În rândul doamnelor, există mai multe tipuri de incontinenţă urinară. Avem incontinenţă urinară de stres, de efort sau incontinenţă urinară prin urgenţă micţională.
În ambele situaţii avem acest simptom dominant de pierdere a urinei, doar că condiţiile de apariţie sunt diferite. În cazul incontinenţei urinare de efort, această pierdere de urină apare când vezica este plină şi creşte brusc presiunea abdominală. Cu alte cuvinte, atunci când pacienta râde sau tuşeşte.
Dacă ne referim la cealaltă patologie, cea de imperiozitate micţională, atunci pierderea de urină apare în contextul în care s-a creat senzaţia voluntară trimisă de către creier că trebuie să mergem la baie pentru a urina şi nu ajungem imediat. Pacientele devin incapabile de a urina. Dacă nu ajung imediat la baie, vor pierde urină.
Viaţa socială se învârte în jurul unui spaţiu îngust. Ele preferă să evite ieşirile. Se asociază cu depresie şi anxietate”, a explicat medicul.
„Vârsta este un factor de risc. Un alt factor de risc este şi obezitatea. Pacientele care au un număr mai mare de copiii, au risc mai mare de a dezvolta această patologie.
Alimentele picante declanşează boala. Alcoolul la fel. Avem nevoie de un diagnostic foarte clar”, a mai spus medicul.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…