Din cuprinsul articolului
Factorul ascuns care îți crește riscul de demență cu 31%. Un nou studiu publicat în Nature Mental Health aduce în atenție o descoperire alarmantă: singurătatea crește riscul de demență cu până la 31%.
Pe măsură ce populația îmbătrânește, demența devine o amenințare tot mai prezentă, iar cercetările recente atrag atenția asupra efectelor negative ale singurătății asupra sănătății cognitive.
Această analiză complexă, realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Florida, a analizat 21 de studii pe tema singurătății și demenței, incluzând date de la peste 600.000 de participanți. Studiul a evaluat legătura dintre singurătate și diverse forme de demență, precum Alzheimer și demența vasculară. Rezultatele confirmă o legătură directă: persoanele care trăiesc în singurătate sunt expuse unui risc cu 31% mai mare de a dezvolta demență pe termen lung.
Singurătatea este definită de Centers for Disease Control and Prevention ca un sentiment de lipsă de apartenență sau de relații semnificative, nu ca o simplă stare de a fi singur. De exemplu, cineva poate locui singur, dar să nu se simtă singur, la fel cum o persoană poate fi înconjurată de oameni și totuși să se simtă izolată.
Singurătatea contribuie la o serie de factori de risc care pot favoriza declinul cognitiv. Cercetările sugerează că senzația de izolare poate provoca un stres cronic, afectând astfel funcționarea creierului pe termen lung. Stresul intens și constant este un cunoscut factor de risc pentru hipertensiune, diabet și inflamații care afectează vasele de sânge – toate fiind asociate cu un risc crescut de demență.
„Deși nu ne surprinde această legătură între singurătate și sănătatea mentală, este crucial să continuăm studiile pentru a înțelege mai bine impactul singurătății asupra diferitelor simptome și niveluri de demență,” afirmă dr. Martina Luchetti, autoarea principală a studiului.
Dacă simți că izolarea devine o problemă, există câteva modalități simple, dar eficiente, pentru a redobândi un sentiment de apartenență:
Pentru cei care nu se confruntă personal cu singurătatea, dar cunosc persoane care ar putea fi afectate, un apel telefonic sau o vizită regulată pot avea un impact profund. Un gest de atenție poate reduce senzația de izolare și poate motiva persoana să participe mai mult în activități care îi oferă bucurie.
Studiile arată că izolarea socială poate fi la fel de dăunătoare pentru sănătatea fizică și mentală ca și alți factori de risc cunoscuți, cum ar fi fumatul sau sedentarismul. Fie că este vorba de o simplă discuție telefonică, un mesaj sau un moment de socializare, fiecare dintre noi poate contribui la reducerea singurătății și la îmbunătățirea sănătății celor din jur.
În cele din urmă, acest studiu ne reamintește că avem puterea de a ne proteja sănătatea cognitivă și de a reduce riscul de demență printr-o viață socială activă și conectată. Singurătatea poate afecta pe oricine, însă soluțiile sunt la îndemâna noastră.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…