Din cuprinsul articolului
Factorii de risc ai cancerului colorectal. Un factor de risc este orice lucru care vă crește șansele de a avea o boală precum cancerul. Diferitele tipuri de cancer au factori de risc diferiți. Unii factori de risc, cum ar fi fumatul, pot fi schimbați. Altele, cum ar fi vârsta unei persoane sau istoricul familiei, nu pot fi schimbate.
Dar a avea un factor de risc, sau chiar mulți, nu înseamnă că vei avea boala. Și este posibil ca unele persoane care suferă de boală să nu aibă factori de risc cunoscuți.
Cercetătorii au descoperit mai mulți factori de risc care ar putea crește șansele unei persoane de a dezvolta polipi colorectali sau cancer colorectal.
Mulți factori legați de stilul de viață au fost legați de cancerul colorectal. De fapt, legăturile dintre dietă, greutate și exerciții fizice și riscul de cancer colorectal sunt unele dintre cele mai puternice pentru orice tip de cancer.
Dacă sunteți supraponderal sau obez (foarte supraponderal), riscul de a dezvolta și de a muri de cancer colorectal este mai mare. A fi supraponderal crește riscul de cancer de colon și rect atât la bărbați, cât și la femei, dar legătura pare a fi mai puternică la bărbați. A ajunge la o greutate sănătoasă vă poate ajuta să vă reduceți riscul.
Dacă nu sunteți activ fizic, aveți șanse mai mari de a dezvolta cancer de colon. Activitatea fizică regulată moderată până la intensă vă poate ajuta să vă reduceți riscul.
O dietă bogată în carne roșie (cum ar fi carnea de vită, porc, miel sau ficat) și carnea procesată (cum ar fi hot dog-urile) crește riscul de cancer colorectal.
Gătitul cărnii la temperaturi foarte ridicate (prăjire, fierbere sau grătar) creează substanțe chimice care ar putea crește riscul de cancer. Nu este clar cât de mult acest lucru ar putea crește riscul de cancer colorectal.
Dacă aveți un nivel scăzut de vitamina D în sânge, vă puteți crește riscul.
Urmând un model de alimentație sănătoasă, care include o mulțime de fructe, legume și cereale integrale și care limitează sau evită carnea roșie și procesată și băuturile cu zahăr, probabil scade riscul.
Oamenii care au fumat tutun multă vreme sunt mai predispuși decât nefumătorii să dezvolte și să moară de cancer colorectal. Fumatul este o cauză bine cunoscută a cancerului pulmonar, dar este legat și de multe alte tipuri de cancer.
Cancerul colorectal a fost legat de consumul moderat de alcool intens. Chiar și aportul ușor până la moderat de alcool a fost asociat cu un anumit risc. Cel mai bine este să nu beți alcool. Dacă oamenii beau alcool, nu ar trebui să aibă mai mult de 2 băuturi pe zi pentru bărbați și 1 băutură pe zi pentru femei. Acest lucru ar putea avea numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc mai scăzut de multe tipuri de cancer.
Riscul de cancer colorectal crește pe măsură ce îmbătrânești. Adulții mai tineri pot dezvolta și ei o formă de cancer, dar este mult mai frecvent după vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, în ultima perioadă cancerul colorectal crește în rândul persoanelor care sunt mai mici de 50 de ani și motivul pentru acest lucru rămâne neclar.
Dacă aveți antecedente de polipi adenomatoși (adenoame), aveți un risc crescut de a dezvolta cancer colorectal. Acest lucru este valabil mai ales dacă polipii sunt mari, dacă sunt mulți dintre ei sau dacă vreunul dintre ei prezintă displazie.
Dacă ați avut cancer colorectal, chiar dacă a fost complet eliminat, este mai probabil să dezvoltați noi cancere în alte părți ale colonului și rectului. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mai mari dacă ați avut primul cancer colorectal când erați mai mic.
Majoritatea cancerelor colorectale se găsesc la persoanele fără antecedente familiale de cancer colorectal. Cu toate acestea, până la 1 din 3 persoane care dezvoltă cancer colorectal au alți membri ai familiei care au suferit-o.
Persoanele cu antecedente de cancer colorectal la o rudă de gradul I (părinte, frate sau copil) prezintă un risc crescut. Riscul este chiar mai mare dacă ruda respectivă a fost diagnosticată cu cancer când erau mai mici de 50 de ani sau dacă sunt afectate mai multe rude de gradul I.
Motivele riscului crescut nu sunt clare în toate cazurile. Cancerele pot „rula în familie” din cauza genelor moștenite, a factorilor de mediu împărtășite sau a unei combinații a acestora.
Persoanele cu diabet de tip 2 (de obicei non-dependent de insulină) prezintă un risc crescut de cancer colorectal. Atât diabetul de tip 2, cât și cancerul colorectal împărtășesc unii dintre aceiași factori de risc (cum ar fi supraponderalitatea și inactivitatea fizică). Dar chiar și după luarea în considerare a acestor factori, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 prezintă în continuare un risc crescut. De asemenea, tind să aibă un prognostic (perspectivă) mai puțin favorabil după diagnostic.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…