Boala coronariană ischemică este o afecțiune a arterelor coronare care se manifestă prin incapacitatea acestora de a furniza cantitatea de sânge necesară a unei bune funcționări a inimii. Este important să cunoaștem factorii de risc și să evităm pe cât posibil dezvoltarea acestei boli. De asemenea, controlul medical periodic este esențial, deoarece afecțiunea de multe ori este asimptomatică.
Trebuie să reținem că această boală este cauza principală de deces atât la bărbați cât și la femei. Modificarea stilului de viață și tratamentul medicamentos previn și tratează boala coronariană.
Specialiștii spun că boala coronariană apare în cazul formării plăcii de aterom la nivelul arterelor coronare. Aceste artere asigură aportul de oxigen către inimă. Odată formată placa de aterom, afecțiunea se numește ateroscleroză. Placa de aterom îngustează arterele și reduce fluxul sanguin către inimă. Ateroscleroza este un fenomen general care apare la nivelul întregului organism, astfel încât pacienții cu boala coronariană ischemică prezintă și afectarea circulației cerebrale, renale, a membrelor inferioare, a sistemului vizual. În timp, în lipsa tratamentului adecvat și prompt, boala coronariană poate slăbi miocardul și determina insuficiența cardiacă.
Iată care sunt principalii factori de risc ai bolii coronariene ischemice:
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…