Sari la conținut

Când inima nu mai primește suficient sânge. Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice

Boala coronariană ischemică este o afecțiune a arterelor coronare care se manifestă prin incapacitatea acestora de a furniza cantitatea de sânge necesară a unei bune funcționări a inimii. Este important să cunoaștem factorii de risc și să evităm pe cât posibil dezvoltarea acestei boli. De asemenea, controlul medical periodic este esențial, deoarece afecțiunea de multe ori este asimptomatică. 

Trebuie să reținem că această boală este cauza principală de deces atât la bărbați cât și la femei. Modificarea stilului de viață și tratamentul medicamentos previn și tratează boala coronariană.

Specialiștii spun că boala coronariană apare în cazul formării plăcii de aterom la nivelul arterelor coronare. Aceste artere asigură aportul de oxigen către inimă. Odată formată placa de aterom, afecțiunea se numește ateroscleroză. Placa de aterom îngustează arterele și reduce fluxul sanguin către inimă. Ateroscleroza este un fenomen general care apare la nivelul întregului organism, astfel încât pacienții cu boala coronariană ischemică prezintă și afectarea circulației cerebrale, renale, a membrelor inferioare, a sistemului vizual. În timp, în lipsa tratamentului adecvat și prompt, boala coronariană poate slăbi miocardul și determina insuficiența cardiacă.

Iată care sunt principalii factori de risc ai bolii coronariene ischemice:

  • Dislipidemia. Este principalul factor de risc. Practic tulburarea metabolismului lipidelor – în principal a colesterolului rău – LDL – a colesterolului total și a trigliceridelor duce la inițierea formării plăcii de aterom la nivelul vaselor de sânge.
  • Hipertensiunea arterială. O tensiune crescută – mai mare de 140/90 mm Hg – este un factor de risc major pentru boala coronariană ischemică dar și pentru insuficiența cardiacă, insuficiența renală sau boala cerebro-vasculară.
  • Fumatul. Acesta va afecta în timp și îngusta vasele de sânge, duce la creșterea nivelului colesterolului dar și la creșterea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, fumatul reduce aportul de oxigen spre organism.
  • Diabetul zaharat. Acestă boală duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Practic, diabetul zaharat este o afecțiune în care glicemia este crescută deoarece organismul nu produce suficientă insulină sau dacă o produce, nu o utilizează corect. Atenție! Mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare este de 3 ori mai mare la bărbații diagnosticați cu diabet zaharat și de 5 ori mai mare la femeile diabetice comparativ cu persoanele care nu au diabet zaharat.
  • Factori psihosociali. Altfel spus, depresia, stresul, anxietatea sunt des întâlniți la pacienții cu boală coronariană ischemică.
  • Obezitatea este și ea un factor de risc.
  • Sedentarismul – lipsa activității fizice poate agrava acțiunea altor factori de risc pentru boala coronariană.
  • Vârsta. Odată cu procesul firesc de îmbătrânire crește și riscul de apariție al bolii coronariene. La bărbați riscul de apariție a bolii coronariene crește după 45 de ani. La femei riscul crește după 55 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel