Un studiu recent sugerează că la femei dorinţa sexuală nu este declanşată doar de hormoni, ci de factori psihologici complecşi, de exemplu de satisfacţia în relaţie.
Aceşti factori sunt mult mai importanţi ca efectul hormonilor. La studiu au luat parte mai multe femei aflate la menopauză. Cercetarea s-a făcut în 7 clinici diferite din Statele Unite.
Concluzia studiului este că testosteronul şi alţi hormoni sexuali au un rol minor, limitat, în declanşarea dorinţei sexuale la aceste femei.
John Randolph, de la Universitatea din Michigan, autorul studiului, spune că factorii psihologici sunt cei mai importanţi în stimularea dorinţei sexuale, mai puţin testosteronul, deşi acesta era asociat frecvent cu funcţia erotică.
Intimitatea relaţiei şi fericirea emoţională sunt esenţiale pentru viaţa sexuală a femeilor. Cele care erau mai fericite simţeau mai des dorinţa de a face sex, la fel şi cele care avea un nivel de testosteron mult mai mare în sânge.
La studiu au luat parte 3.302 femei, care au răspuns la un chestionar legat de viaţa lor intimă şi de dorinţa de a face sex. Apoi cercetătorii le-au luat sânge, pentru a vedea nivelul hormonilor sexuali.
Concluzia studiului a fost publicată în Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.