Negi. Aceștia sunt factorii care cresc riscul de infecție! Simptomele infecției cu papilomavirusul uman (HPV) nu sunt întotdeauna vizibile cu ochiul liber. Virusul se transmite prin contactul piele pe piele, dar există și alți factori care cresc riscul de infectare.
Simptomele se manifestă în principal la nivelul organelor genitale, al degetelor și al gurii.
Aceasta este o boală foarte frecventă și majoritatea persoanelor elimină virusul de la sine, fără să știe că sunt purtători. Dar la unii, infecția persistă pentru o perioadă lungă de timp.
Există sute de tipuri diferite de HPV, dintre care cele mai multe sunt inofensive, dar 12 dintre ele sunt legate de apariția cancerului.
Negi sunt aproape întotdeauna transmise prin contact sexual. Sunt greu de transmis pe alte căi (de exemplu, pe mâini, în așternuturi etc.).
Potrivit Clinicii Mayo, există și alți factori care cresc riscul de a contracta virusul și aceștia sunt:
Numărul de parteneri sexuali: Primul este legat de numărul de parteneri sexuali. Cu cât cineva are mai mulți, cu atât este mai probabil să se infecteze. A face sex cu o persoană care are mai mulți parteneri sexuali crește, de asemenea, riscul de infectare.
Vârsta
Vârsta poate juca, de asemenea, un rol. Copiii au de obicei ceea ce numim veruci (leziuni ale pielii cauzate de unele tulpini ale virusului HPV) pe mâini, degete și coate, în timp ce adolescenții și adulții tineri au veruci genitale. Furnicile se transmit prin contact direct cu pielea sau prin atingerea suprafețelor umede.
Imunitate
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de infectare cu HPV. Un sistem imunitar care a fost slăbit de HIV/SIDA sau de medicamentele luate după transplanturi de organe pentru a suprima sistemul imunitar face ca organismul să fie susceptibil la infecția cu HPV.
Contactul cu pielea: Contactul direct cu verucile cuiva, precum și expunerea neprotejată la locuri infectate cu virusul (toalete publice, piscine etc.) cresc riscul de infectare.
Toate fetele pot fi vaccinate împotriva papilomavirusului uman de la vârsta de 12 la 18 ani. Potrivit Institutului Național de Sănătate din Marea Britanie, vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, care este cel mai frecvent cancer la femeile sub 35 de ani din Marea Britanie.