Din cuprinsul articolului
Atunci când suferi de diabet este normal să îți monitorizezi nivelul de glicemie. Cu toate acestea, el poate fi influențat de mulți factori, iar dacă observi schimbări, cu siguranță trebuie să acorzi mai multă atenție rutinei tale.
Poate îți respecți rutina și urmezi sfaturile medicului, însă nivelul de glicemie nu este cel la care te așteptai. Diabetul nu este o afecțiune ușor de stăpânit, însă cu timpul vei descoperi ceea ce funcționează pentru propriul organism. Cu toate acestea, conform Healthline, există factori externi ce îți pot dezechilibra valorile. Iată câteva aspecte la care poate nu te așteptai!
- Tulburări de sănătate. Atunci când ești bolnav, organismul tău eliberează hormoni care pot dezechilibra nivelul de glicemie. Este bine să îți monitorizezi schimbările pentru a le comunica medicului și a stabili cel mai bun plan de a controla afecțiunea.
- Lipsa de odihnă. Odihna este un factor esențial pentru persoanele care suferă de diabet. Somnul reglează funcțiile corpului și hormonii.
- Cafeina. Acest aspect este diferit în funcție de persoană, însă pentru unii oameni, cafeina poate crește brusc nivelul glicemiei din organism. Dacă asociezi o creștere a glicemiei cu o ceașcă de cafea consumată, gândește-te să îți limitezi aportul de cafeină.
- Stresul. Stresul îți pune organismul în alertă, ceea ce îl face să producă anumiți hormoni. Acești hormoni sunt responsabili pentru dezechilibrul glicemiei, ceea ce înseamnă că este important să găsești metode prin care să te eliberezi cât mai repede de stres.
- Coordonarea medicației cu alimentele consumate. Atunci când suferi de diabet, este esențial să îți coordonezi administrarea de medicamente cu alimentele pe care urmează să le consumi. Astfel, dacă îți iei medicamentele decalat, poți manifestea fie hipoglicemie, fie o valoare prea ridicată de glucoză în sânge. Este foarte important să urmezi sfatul medicului și să acorzi atenție organismului tău, pentru a stabili cea mai optimă soluție.