Sari la conținut

Factori care împiedică absorbția calciului în organism. Evită aceste alimente!

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Calciul este un mineral esențial pentru funcționarea normală a organismului. Acesta este o componentă importantă a sistemului osos, determinând rezistența și longevitatea corpului nostru. Alimentația este principala sursă din care este indicat să ne asigurăm aportul necesar de calciu. Cu toate acestea, este important să știi că anumite alimente pot împiedica absorbția calciului în organism. Iată ce trebuie să eviți!

În timp ce anumite alimente favorizează absorbția calciului în organism, există grupe care au efectul opus. Aceste alimente pot interveni în procesul de asimilare a calciului, fragilizând oasele. Iată ce alimente trebuie să eviți pentru a asigura un nivel suficient de calciu în organism.

Alimente care împiedică absorbția calciului

Cafeină

Potrivit studiilor, consumul excesiv de cafea poate contrbui la dezvoltarea osteoporozei,  ca urmare a scăderii absorbției calciului în oase.

„Se pierd aproximativ 6 miligrame de calciu la fiecare 100 de miligrame de cafeină, spune Dina Khader, consultant în nutriție integrativă”, potrivit csid.ro.

Combinată cu alimente care conțin mult zahăr, cafeaua poate avea efecte nocive asupra sistemului osos, în special la femeile aflate la menopauză, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică.

Carne roșie

Excesul de proteine de origine animală poate duce, de asemenea, la reducerea absorbției calciului în sânge. Dacă suferiți de osteopenie sau osteoporoză se recomandă limitarea consumului de carne roșie de cel mult 2 ori pe săptămână și în porții mici.

Leguminoase

Fasolea și mazărea pot împiedica absorbția calciului în sânge. Aceste leguminoase sunt bogate în fitați, substanțe care pot interfera cu capacitatea organismului de a absorbi calciul.

Deoarece fasolea este bogată în magneziu, fibre și alți nutrienți importanți, nu trebuie să o evitați cu totul. Pur și simplu reduceți nivelul de fitați prin înmuierea boabelor în apă rece timp de câteva ore înainte de a le găti în apă proaspătă.

Alcool

Consumul excesiv de alcool provoacă o scădere a densității osoase și încetinește vindecarea fracturilor. De asemenea, acesta are efecte negative asupra întregului organism, în special asupra ficatului. Pentru a evita riscurile este indicat să consumați alcool în mod responsabil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel