Factori care duc la apariția cancerului

Cancerul este afecțiunea care ucide anual sute de mii de oameni la nivel global. Peste 40% dintre decese se datorează unei forme de cancer, acesta fiind a doua cauză de deces la nivel mondial după bolile cardiovasculare. La ora actuală încă nu se cunosc cu precizie cauzele care duc la dezvoltarea acestor maladii de temut, însă se știe că o serie de factori contribuie la dezvoltarea bolii.

Specialiștii spun că doar 5% -10% din cazuri au ca punct de plecare cauzele genetice, iar restul de 90-95% sunt asociate cu factorii de mediu și stilul de viață.

Medicii oncologi susțin că stilul de viață nesănătos alcătuit din alimentație Mai mult, stilul de viață nesănătos alcătuit din alimentație tip fast-food și alimente procesate este asociată cu creșterea riscului pentru cancer. Pe de altă parte, schimbarea stilului de viață, adoptarea unui regim alimentar sănătos, evitarea sedentarismului și practicarea sportului ar putea limita drastic riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Totodată, medicii susțin că este esențială limitarea factorilor de risc care cresc riscul de apariție al cancerului. Cu alte cuvinte este indicat să nu consumi alcool decât ocazional, să ai mare grijă la ceea ce mănânci, să limitezi producerea inflamațiilor în corp chiar prin dietă, să nu fii sedentar și să combați obezitatea, să nu fumezi și să eviți expunerea necontrolată la radiații.

Factorii de risc sunt împărțiți în două categorii:

  • Neinfluențabili: sex, vârstă, rasă, antecedente personale patologice, moștenirea genetică.
  • Influențabili: fumat, obezitate, sedentarism, consum de alcool, alimentația, expunerea la poluare și radiatii.

Care sunt principalii factori de risc influențabili:

  • Alimentație precară, săracă în consumul de fructe și legume.
  • Nivelul crescut al stresului în organism.
  • Consumul constat de băuturi alcoolice.
  • Fumatul,
  • Obezitatea,
  • Sedentarismul,
  • Expunerea necontrolată la soare indiferent de anotimp.

O mulțime de studii consideră că alimentația, ceea ce mâncăm are o legătură Alimentația nesănătoasă, precară în fructe și legume. O alimentație săracă în fibre conduce la o încetinire a tranzitului intestinal, iar în timp crește riscul pentru cancerul de rect sau de colon. De asemenea, o dietă bazată pe grăsimi animale este un alt factor care favorizează apariția unor tipuri de cancer. Pe de alta parte, un consum scăzut sau inexistent de fructe și legume fac ca organismul să nu primească vitamine care au un rol esențial în funcționarea optimă a organismului. Totodată, consumul sporit de fructe și legume scade riscul bolilor cardiovasculare, cancerului și mortalității premature, potrivit unor studii publicate în Jurnalul Internațional de Epidemiologie. Astfel, cercetătorii cred că un consum de numai 3 porții de fructe și legume combinate pe zi ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și cancer, cu 10%. Iar consumul a 5-6 porții de fructe și legume pe zi a oferit, conform studiilor, cea mai mare protecție împotriva cancerului.

Și consumul de alcool este asociat cu diferite tipuri de cancer precum sunt cancerul de stomac, esofag, bucal, hepatic. De aceea, alcoolul nu trebuie să devină un obicei, trebuie consumat ocazional și cu limită.

Majoritatea știu cât de nociv este fumatul și cu toate acestea continuă să fumeze. Medicii avertizează că fumatul duce la cancerul pulmonar, de laringe, faringe, cavitate bucală.

Obezitatea este asociată cu creșterea riscului de cancer mamar, de endometru, esofag, stomac, ficat. De aceea, evită alimentele procesate, cele de tip fast-food, consumă mâncare gătită în casă, fără grăsimi. De asemenea, fă mișcare, sportul este primul tău aliat în lupta cu kilogramele în plus.

Expunerea la soare fără o protecție adecvată va crește riscul de apariție a cancerului de piele. Datele statistice arată că aproximativ 80% dintre melanoame sunt cauzate de expunerea necontrolată și neprotejată la soare.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

13 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

32 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

53 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: