Sari la conținut

Faci cancer dacă încălzeşti mâncarea la cuptorul cu microunde? Cinci mituri despre alimentația sănătoasă și adevărul din spatele lor

Credeți că cea mai sănătoasă dietă este cea săracă în grăsimi sau că alimentele gătite la cuptorul cu microunde sunt nesănătoase? Vă prezentăm mai jos ce se ascunde în spatele celor mai vehiculate mituri despre alimentația sănătoasă.

 

  1. Microundele distrug nutrienți și cauzează cancer

„Au circulat tot felul de zvonuri, cum că undele pun în vibraţie moleculele şi se schimbă proprietăţile alimentelor gătite, inclusiv pentru perioade scurte, cum ar fi încălzirea biberonului, însă acest lucru nu este adevărat. Folosim cuptoarele cu microunde de ceva ani şi nu s-au observat modificări care să dăuneze consumatorului”, detaliază nutriționistul Corina Zugravu.

Specialiştii mai susţin că microundele au unele avantaje faţă de cuptoarele clasice pentru că nutrienţii din alimente se menţin mai bine.
„Cuptorul cu microunde este o modalitate rapidă și sănătoasă de a găti legume și chiar ajută la păstrarea mai multor elemente nutritive solubile în apă, adesea pierdute atunci când legumele sunt fierte sau gătite prea mult. Cuptorul cu microunde ajută și la păstrarea nutrienților sensibili la căldură precum vitamina C, din cauza un timp mai rapid gătire”, explică nutriționistul Caroline Kaufman.
2. Cu cât mănânci mai puţine grăsimi, cu atât mai bine

Corpul are nevoie, în principal, de trei nutrienţi pentru a funcţiona normal: proteine, carbohidraţi şi grăsimi. Grăsimile “bune” pot fi găsite în produse alimentare precum nucile, seminţe, lactatele care, în plus, dau energie, ajută la regenerarea celulelor şi la producerea hormonilor necesari. De evitat sunt grăsimile saturate care se găsesc în unt, carne roşie şi în multe alimente procesate.

3. Înlocuirea sării normale cu sarea de mare pentru a reduce sodiu

Este doar un alt mit. Sarea de masă are aproximativ aceeaşi cantitate de sodiu ca sarea de mare. Dacă vrei să faci p schimbare benefică dietei, înlocuieşte sarea şi dă aromă mâncării cu diferite ierburi sau condimente. În plus, excesul de sodiu din alimentaţie nu vine de la sare, ci de la alimente procesate cum ar fi supele, brânzeturi, conserve.

4. Bea multă apă pentru a îndepărta kilogramele în plus

Fără îndoială, apa este vitală pentru corp, dar nu este tocmai de ajutor în demersul de a pierde din greutate. Dacă apa ne ţine departe de alte băuturi carbogazoase bogate în calorii, atunci ne poate ajuta cu siguranţă să slăbim, însă doar consumând mai multă apă, nu va face nicio diferenţă.
5. Mâncatul noaptea îngraşă

Nimic mai fals. Nu există niciun argument ştiinţific care să demonstreze că mâncatul la ore târzii în noapte îngraşă mai mult ca orice altă masă a zilei. Numărul mare de calorii duce la creşterea în greutate, iar, în general, cei care mănâncă noaptea aleg alimente bogate în calorii. Cu toate acestea, mâncatul înainte de culcare ne poate da arsuri la stomac şi chiar indigestie, aşa că e mai bine să respectăm mesele zilei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel