Din cuprinsul articolului
Testul simplu despre starea sănătății tale. Numărul care arată de câte ori înghiți în doar 30 de secunde ar putea servi drept un semn de avertizare timpurie pentru afecțiuni grave, cum ar fi demența, cancerul sau accidentul vascular cerebral.
Într-un studiu publicat în revista Dysphagia, cercetătorii au folosit testul de înghițire repetitivă a salivei (RSST) pentru a măsura de câte ori poate înghiți o persoană sănătoasă în 30 de secunde fără alimente sau lichide.
Cercetătorii și-au propus să determine capacitatea medie de deglutiție pentru diferite grupuri de vârstă, potrivit Daily Mail.
Testul simplu care arată cât de sănătos ești. Durează doar 30 de secunde
Pentru a înțelege criteriile normale de deglutiție, studiul a evaluat 280 de adulți, atât bărbați, cât și femei, cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani. Rezultatele au arătat că scorul mediu RSST pentru toți participanții a fost de 7,01, bărbații având un scor mai mare (7,6) decât femeile (6,47).

Odată cu creșterea în vârstă, numărul de înghițituri pe care o persoană le putea gestiona în 30 de secunde a scăzut.
Conform concluziilor studiului,
- adulții între 20 și 30 de ani ar trebui să gestioneze aproximativ 8,5 înghițiri,
- adulții de 40 de ani înghit în medie de 8 ori,
- adulții de 50 de ani înghit de obicei de aproximativ 7 ori,
- iar la 60 de ani, numărul scade la 6,7.
- cei în vârstă de 70 de ani ar trebui să se aștepte să reușească aproximativ 6 înghițiri,
- cei de 80de ani , ar trebui să înghită de 4,3 în același interval de timp.
Un scor mai mic de trei înghițiri în 30 de secunde este considerat anormal sau patologic.
Anumiți factori au afectat ratele de înghițire. Printre acești factori se numără:
- vârsta,
- indicele de masă corporală (IMC),
- numărul de afecțiuni ale unei persoane,
- medicamentele pe care le-a luat,
- cantitatea de salivă pe care a produs
Rezultatele testului
Cercetătorii au observat că, în medie, participanții au obținut un scor de 7,01 la RSST. Bărbații au depășit femeile, obținând un impresionant 7,6 comparativ cu 6,47 pentru femei.
De asemenea, persoanele care au avut IMC mai mare, mai multe afecțiuni de sănătate și medicamente prescrise au avut scoruri RSST mai mici. Interesant, persoanele care au raportat că produc mai multă salivă au avut scoruri mai bune la RSST.
Potrivit cercetătorilor, scorurile RSST la adulții sănătoși scad odată cu vârsta și sunt mai mici la femei, comparativ cu bărbații. Sunt, de asemenea, mai mici la persoanele care iau mai multe medicamente și cu IMC mai mare.
Condiții de sănătate legate de disfagie
Disfagia, sau dificultatea la înghițire, este o afecțiune care poate fi cauzată de o gamă largă de probleme de sănătate. În unele cazuri, disfagia poate fi legată de tulburări gastrice relativ simple. E vorba de arsurile la stomac sau refluxul acid, în care acidul gastric irită mucoasa esofagului, ducând la disconfort și dificultăți la înghițire.
Cu toate acestea, atunci când disfagia persistă sau se agravează, poate semnala stări de sănătate mai severe.
De exemplu, anumite tipuri de cancer, în special cele care afectează gâtul, gura, esofagul sau laringele, sunt frecvent asociate cu dificultăți de înghițire.
Pe lângă cancer, tulburările neurologice precum scleroza multiplă, distrofia musculară și boala Parkinson pot interfera cu nervii și mușchii responsabili de coordonarea deglutiției. Scest lucrur îngreunează creierul să trimită semnalele necesare pentru o înghițire lină și eficientă.