Sari la conținut

Extrem de îngrijorător: aproape 80% din sângele oamenilor poate conține microplastice. Principalele riscuri

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
microplastice

Prevalența poluării cu plastic a fost de multă vreme o urgență de mediu, dar microplasticele pot prezenta un set cu totul nou de riscuri. Particulele minuscule i-au preocupat de mult pe biologi din cauza dimensiunii lor, care le permite să se infiltreze în stomacul peștilor. Deși implicațiile pentru oameni nu au fost încă confirmate, unele studii sugerează că microplasticele ar putea avea un efect cancerigen.

Expunerea la plastic poate apărea prin halare, ingeră, absorbție dermică și are dimensiuni mici în particule.

Particulele sunt derivate din produse petrochimice extrase din produse petroliere și gaze, care se pot depune în praf în jurul caselor și în alte medii.

Dar, în ciuda omniprezenței lor, nicio cercetare nu a reușit încă să stabilească efectele directe ale expunerii la microplastic asupra oamenilor.

Datele disponibile din studiile pe animale au arătat totuși că expunerea la plastic ar putea fi periculoasă.

În 2021, Science Direct a raportat: „Expunerea la microplastice poate provoca toxicitate,  creșterea nivelului stresului oxidativ, leziuni inflamatorii și creșterea absorbției translocației.

Mai multe studii au demonstrat potențialul tulburărilor metabolice, neurotoxicitatea și riscul crescut de cancer la om.”

Particulele conțin o serie de contaminanți cu potențial de efecte cancerigene, cauzând leziuni ADN.

Aceste substanțe chimice, cum ar fi urmele de metal, se pot scurge de pe suprafața plasticului , iar odată ingerate, provocă potențialul de vătămare a organismului.

Într-o nouă cercetare  publicată în revista Environment International, cercetătorii au descoperit „patru polimeri cu volum mare de producție aplicați din plastic în sângele” participanților.

Ei au scris: „Este necesară o înțelegere a expunerii acestor substanțe la oameni și a pericolului asociat unei astfel de expuneri pentru a determina dacă expunerea la particule de plastic reprezintă sau nu un risc pentru sănătatea publică”.

Joe Royle, CEO al grupului care a finanțat studiul, Common Seas, a declarat că concluziile studiului sunt „extrem de îngrijorătoare”, adăugând: „Deja mâncăm, bem și respirăm plastic”.

Rezultatele au fost obținute dintr-o analiză a probelor de sânge de la 22 de donatori, constatările arătând că aproximativ 17 donatori aveau o masă cuantificabilă de microplastice în sânge.

Probele au fost testate pentru cinci tipuri diferite de particule, inclusiv metacrilat de polimetil (PMMA), polipropilenă (PP), polistiren (PS), polietilenă (PE) și tereftalat de polietilenă (PET).

Plasticul cel mai frecvent găsit în probele de sânge a fost PET, găsit în 50 la sută din probele de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel